Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Masopustní koblížky se švestkovými povidly

Masopustní koblížky se švestkovými povidly

Koblihy představovaly základ sladkého pohoštění maškarním průvodům. Tradičně se připravovaly smažené na másle nebo sádle a plnily se povidly či marmeládou. Vyhýbáte se smažení? Máme pro vás recept na pečené koblížky v troubě! Koblížky smažené v oleji jsou tmavší a mají kulatý tvar. Koblížky pečené v troubě jsou světlejší a méně „vyskočí“.

Ingredience

250 ml vlažného mléka
30 g droždí
1⁄2 lžičky cukru
500 g hladké mouky
80 g cukru
1 balení vanilkového cukru
1 žloutek
80 g másla
300 g švestkových povidel
vejce, máslo a rum na potření
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

1. Do 50 ml mléka rozdrobte droždí a 1⁄2 lžičky cukru. Nechte 15–20 minut na teplém místě. Hotový kvásek smíchejte s moukou, zbylým mlékem, 80 g cukru, vanilkovým cukrem, žloutkem, máslem pokojové teploty a vypracujte těsto. Dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.
2. Vál lehce posypte moukou. Nakynuté těsto vyválejte na plát vysoký 1 cm.
3. Pomocí sklenice vykrajujte kolečka.
4. Na polovinu z nich doprostřed naneste lžíci povidel, přikryjte druhým kolečkem a kraje spojte prsty. Nandejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout. Koblihy potřete vejcem a pečte 15–20 minut na 170 °C. Ihned po vytažení z trouby je pomažte rozpuštěným máslem s rumem a lehce zasypte moučkovým cukrem.

Pomohl vám recept?
20hodnocení3

Další videorecepty