
Masopustní koblížky se švestkovými povidly
Koblihy představovaly základ sladkého pohoštění maškarním průvodům. Tradičně se připravovaly smažené na másle nebo sádle a plnily se povidly či marmeládou. Vyhýbáte se smažení? Máme pro vás recept na pečené koblížky v troubě! Koblížky smažené v oleji jsou tmavší a mají kulatý tvar. Koblížky pečené v troubě jsou světlejší a méně „vyskočí“.
Postup přípravy
1. Do 50 ml mléka rozdrobte droždí a 1⁄2 lžičky cukru. Nechte 15–20 minut na teplém místě. Hotový kvásek smíchejte s moukou, zbylým mlékem, 80 g cukru, vanilkovým cukrem, žloutkem, máslem pokojové teploty a vypracujte těsto. Dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.
2. Vál lehce posypte moukou. Nakynuté těsto vyválejte na plát vysoký 1 cm.
3. Pomocí sklenice vykrajujte kolečka.
4. Na polovinu z nich doprostřed naneste lžíci povidel, přikryjte druhým kolečkem a kraje spojte prsty. Nandejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout. Koblihy potřete vejcem a pečte 15–20 minut na 170 °C. Ihned po vytažení z trouby je pomažte rozpuštěným máslem s rumem a lehce zasypte moučkovým cukrem.
Pomohl vám recept?
20hodnocení3
Sdílejte recept
Další videorecepty
Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza
Velmi snadné
Hlavní chod
Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč
Velmi snadné
Hlavní chod
Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou
Velmi snadné
Hlavní chod
Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek
Velmi snadné
Hlavní chod