
Mřížkový koláč z lineckého těsta
Postup přípravy
Linecké cukroví jistě znáte. Ale co linecký koláč? Ten už jste někdy jedli nebo pekli? Zde je recept.
1) Mouku smíchejte s cukrem a důkladně našlehanými žloutky, postupně přidávejte mleté mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a sůl. Poté do těsta rychle zapracujte i máslo.
2) Vytvarujte bochánek a dejte ho na hodinu odpočívat do ledničky.
3) Pak oddělte zhruba čtvrtinu a tu vraťte do ledničky. Ze zbytku vyválejte plát silný půl centimetru.
4) Přeneste jej do kulaté formy (o průměru 23 centimetrů) a zlehka jej přimáčkněte, zejména u okraje.
5) Přečnívající těsto odkrojte a dno na mnoha místech propíchejte vidličkou – nebudou se na něm tvořit bubliny. Těsto potřete džemem.
6) Zbylé těsto rovněž vyválejte, rádýlkem ho pokrájejte na proužky a z těch utvořte na koláči mřížku.
7) Těsto potřete žloutkem a obvod koláče posypte mandlovými lupínky.
8) Pečte při 180 °C zhruba 25 až 30 minut.