Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

175 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
3 žloutky + 1 žloutek na potření těsta
100 g pražených mandlí, mletých
nastrouhaná kůra z 1 citronu
1 lžička skořice
1 lžičky mletého hřebíčku
špetka soli
150 g studeného másla, na kousky
300 g džemu z červeného rybízu
120 g mandlových lupínků

Postup přípravy

Linecké cukroví jistě znáte. Ale co linecký koláč? Ten už jste někdy jedli nebo pekli? Zde je recept.

1) Mouku smíchejte s cukrem a důkladně našlehanými žloutky, postupně přidávejte mleté mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a sůl. Poté do těsta rychle zapracujte i máslo.

2) Vytvarujte bochánek a dejte ho na hodinu odpočívat do ledničky.

3) Pak oddělte zhruba čtvrtinu a tu vraťte do ledničky. Ze zbytku vyválejte plát silný půl centimetru.

4) Přeneste jej do kulaté formy (o průměru 23 centimetrů) a zlehka jej přimáčkněte, zejména u okraje.

5) Přečnívající těsto odkrojte a dno na mnoha místech propíchejte vidličkou – nebudou se na něm tvořit bubliny. Těsto potřete džemem.

6) Zbylé těsto rovněž vyválejte, rádýlkem ho pokrájejte na proužky a z těch utvořte na koláči mřížku.

7) Těsto potřete žloutkem a obvod koláče posypte mandlovými lupínky.

8) Pečte při 180 °C zhruba 25 až 30 minut.

Pomohl vám recept?
153hodnocení4

Další videorecepty