Mřížkový koláč z lineckého těsta
Ingredience
175 g | hladké mouky |
150 g | moučkového cukru |
3 | žloutky + 1 žloutek na potření těsta |
100 g | pražených mandlí, mletých |
nastrouhaná kůra z 1 citronu | |
1 | lžička skořice |
1 | lžičky mletého hřebíčku |
špetka soli | |
150 g | studeného másla, na kousky |
300 g | džemu z červeného rybízu |
120 g | mandlových lupínků |
Postup přípravy
Linecké cukroví jistě znáte. Ale co linecký koláč? Ten už jste někdy jedli nebo pekli? Zde je recept.
1) Mouku smíchejte s cukrem a důkladně našlehanými žloutky, postupně přidávejte mleté mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a sůl. Poté do těsta rychle zapracujte i máslo.
2) Vytvarujte bochánek a dejte ho na hodinu odpočívat do ledničky.
3) Pak oddělte zhruba čtvrtinu a tu vraťte do ledničky. Ze zbytku vyválejte plát silný půl centimetru.
4) Přeneste jej do kulaté formy (o průměru 23 centimetrů) a zlehka jej přimáčkněte, zejména u okraje.
5) Přečnívající těsto odkrojte a dno na mnoha místech propíchejte vidličkou – nebudou se na něm tvořit bubliny. Těsto potřete džemem.
6) Zbylé těsto rovněž vyválejte, rádýlkem ho pokrájejte na proužky a z těch utvořte na koláči mřížku.
7) Těsto potřete žloutkem a obvod koláče posypte mandlovými lupínky.
8) Pečte při 180 °C zhruba 25 až 30 minut.
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
SEZNAM
ZA NÁKUPY