
Krásné velikonoční linecké cukroví
Až přijdou koledníci, překvapte je překrásnými kraslicemi z lineckého těsta s jarními motivy ptáčků a králíčků. Mňam!
Co budete potřebovat na velikonoční linecké cukroví
250 g | moučkového cukru |
500 g | másla |
1 | vejce |
750 g | hladké mouky |
1 | sáček vanilkového cukru |
1 | lžička citronové kury |
rybízová marmeláda na slepování | |
200 g | různě barevného marcipánu na dozdobení |
Jak udělat velikonoční linecké zdravější
Hladkou mouku můžete nahradit kvalitní pohankovou moukou. Cukroví tak dostane jemně oříškovou chuť. Navíc takto bude vhodné i pro ty, kteří v jídelníčku nesmí mít lepek. Marcipánové zdobení není na lineckém cukroví nutné. Při výběru marmelády se zaměřte na ty kvalitní, které obsahují co největší množství ovoce.
Recept: jak na tradiční velikonoční linecké
- Než se pustíte do pečení, počítejte s tím, že těsto bude chtít nechat odležet minimálně přes noc. Do větší mísy nasypte 250 g moučkového cukru, přidejte 500 g změklého másla, 1 vejce, 750 g hladké mouky, 1 balení vanilkového cukru a lžičku nastrouhané citronové kůry. Zamíchejte a propracujte, aby vám vzniklo pevné těsto. Zabalte jej do potravinářské fólie a dejte na noc odležet do lednice.
- Odleželé těsto vyválejte na tenký plát a vykrajujte z něj vajíčka různých velikostí. Polovinu vykrájených vajíček ještě vykrájejte malými formičkami, aby byla po slepení vidět marmeláda skrz. Nebojte se vykrájet větší množství otvorů, vejce pak budou připomínat krajkování. Mezitím si rozehřejte troubu na 200 °C.
- Vajíčka vykrojená z těsta vyskládejte na plech a ve vyhřáté troubě pečte přibližně 5 minut. Těsto by mělo chytit lehce zlatavou barvu na povrchu.
- Po upečení nechte vajíčka vychladnout. Vajíčka bez vyříznutých tvarů pomažte tenkou vrstvou rybízové marmelády a slepujte se zbylými vajíčky s otvory a lehce zacukrujte. Nakonec ozdobte marcipánovými mašličkami, které si jednoduše vyrobíte z marcipánu. Stačí marcipán rozválet, vykrojit tvar mašličky nožem a lehce přilepit k lineckému cukroví.
Pomohl vám recept?
29hodnocení4
Co byste o velikonočním lineckém cukroví měli vědět
Marcipán se vyrábí z mandlí a cukru. Pamatujte si, že čím vyšší podíl mandlí marcipán obsahuje, tím je kvalitnější. Díky mandlím v marcipánu najdete, draslík, vápník a fosfor. Zkuste si marcipán vyrobit sami doma. Není to nic složitého.
Sdílejte recept
Další videorecepty
Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza
Velmi snadné
Hlavní chod
Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč
Velmi snadné
Hlavní chod
Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou
Velmi snadné
Hlavní chod
Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek
Velmi snadné
Hlavní chod