ReceptyLetní koprovka s cuketou a zastřeným vejcem
Albert logoAlbert logo
  • Letní koprovka s cuketou a zastřeným vejcem

Letní koprovka s cuketou a zastřeným vejcem

Letní koprovka s cuketou a zastřeným vejcem
Velmi snadné
31-45 minut
0/5
Česká
Polévka

Ingredience

Složení
4 porce
  • Brambory nové 800 g
  • Olej olivový 2 plž
  • Sůl
  • Máslo 1 plž
  • Cibule 1 ks
  • Cuketa 500 g
  • Mouka hladká 1 plž
  • Kopr čerstvý 1 hrs.
  • Vývar hovězí 700 ml
  • Smetana ke šlehání 30%-33% 125 ml
  • Kvasný ocet 3 plž
  • Cukr krupicový 1 plž
  • Vejce 4 ks
  • Brambory nové 800 g
  • Olej olivový 2 plž
  • Sůl
  • Máslo 1 plž
  • Cibule 1 ks
  • Cuketa 500 g
  • Mouka hladká 1 plž
  • Kopr čerstvý 1 hrs.
  • Vývar hovězí 700 ml
  • Smetana ke šlehání 30%-33% 125 ml
  • Kvasný ocet 3 plž
  • Cukr krupicový 1 plž
  • Vejce 4 ks

Příprava

  1. 1
    Důkladně omyjte 800 g nových brambor, větší rozkrojte napůl. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte 2 lžícemi olivového oleje, osolte a dobře promíchejte. Pečte v troubě na 200 °C přibližně 30–35 minut dozlatova. Během pečení brambory jednou až dvakrát promíchejte.
  2. 2
    V hrnci rozehřejte lžíci másla a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Lehce osolte a restujte ji na mírném ohni asi 5 minut, dokud nezměkne a nezprůhlední. Přidejte 500 g cukety nakrájené na kostičky a krátce orestujte. Zaprašte lžící hladké mouky, promíchejte a ještě chvíli restujte. Přidejte silnější stonky z hrsti kopru, zalijte 700 ml vývaru, dobře promíchejte a přiveďte k varu. Vařte asi 15 minut, dokud cuketa zcela nezměkne. Poté vše rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.
  3. 3
    Vmíchejte 125 ml smetany na šlehání, přidejte 1 lžíci octa a 1 lžíci cukru krupice. Dochuťte případně ještě podle toho, zda máte koprovku raději sladší, nebo kyselejší, a nakonec přidejte zbylý nasekaný kopr. Krátce prohřejte a udržujte teplé.
  4. 4
    Do širokého kastrolu nalijte přibližně 1,5 litru vody a přidejte 2 lžíce octa. Zahřejte téměř k varu – voda by měla jen jemně probublávat. Vejce po jednom rozklepněte do malé mističky, vařečkou ve vodě vytvořte vír a první vejce do něj opatrně vlijte. Pošírujte 2,5 až 3 minuty, dokud bílek neztuhne a žloutek zůstane měkký. Vejce vyjměte děrovanou lžící a stejným způsobem připravte i zbývající. Koprovku podávejte se zastřeným vejcem a pečenými brambůrky a ozdobte čerstvým koprem. A zapomeňte na školní jídelnu, protože tahle koprovka má styl i chuť.
  1. 1
    Důkladně omyjte 800 g nových brambor, větší rozkrojte napůl. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte 2 lžícemi olivového oleje, osolte a dobře promíchejte. Pečte v troubě na 200 °C přibližně 30–35 minut dozlatova. Během pečení brambory jednou až dvakrát promíchejte.
  2. 2
    V hrnci rozehřejte lžíci másla a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Lehce osolte a restujte ji na mírném ohni asi 5 minut, dokud nezměkne a nezprůhlední. Přidejte 500 g cukety nakrájené na kostičky a krátce orestujte. Zaprašte lžící hladké mouky, promíchejte a ještě chvíli restujte. Přidejte silnější stonky z hrsti kopru, zalijte 700 ml vývaru, dobře promíchejte a přiveďte k varu. Vařte asi 15 minut, dokud cuketa zcela nezměkne. Poté vše rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.
  3. 3
    Vmíchejte 125 ml smetany na šlehání, přidejte 1 lžíci octa a 1 lžíci cukru krupice. Dochuťte případně ještě podle toho, zda máte koprovku raději sladší, nebo kyselejší, a nakonec přidejte zbylý nasekaný kopr. Krátce prohřejte a udržujte teplé.
  4. 4
    Do širokého kastrolu nalijte přibližně 1,5 litru vody a přidejte 2 lžíce octa. Zahřejte téměř k varu – voda by měla jen jemně probublávat. Vejce po jednom rozklepněte do malé mističky, vařečkou ve vodě vytvořte vír a první vejce do něj opatrně vlijte. Pošírujte 2,5 až 3 minuty, dokud bílek neztuhne a žloutek zůstane měkký. Vejce vyjměte děrovanou lžící a stejným způsobem připravte i zbývající. Koprovku podávejte se zastřeným vejcem a pečenými brambůrky a ozdobte čerstvým koprem. A zapomeňte na školní jídelnu, protože tahle koprovka má styl i chuť.

Hodnocení

Nehodnoceno

Pomohl vám recept?

Ohodnoťte jak vám chutnal
  • TIP
    Místo zastřeného vejce můžete přidat i vejce vařené nahniličko nebo natvrdo.
Náhled aplikace Můj Albert
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 4 dny

Od 09.07.2025 do 15.07.2025

Platný ještě 4 dny

Od 02.07.2025 do 15.07.2025

Platný ještě 4 dny

Od 09.07.2025 do 15.07.2025

Platný ještě 4 dny

Od 02.07.2025 do 15.07.2025

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.