
Letní koprovka s cuketou a zastřeným vejcem

Velmi snadné
31-45 minut
0/5
Česká
Polévka
Ingredience
Složení 4 porce
- Brambory nové 800 g
- Olej olivový 2 plž
- Sůl
- Máslo 1 plž
- Cibule 1 ks
- Cuketa 500 g
- Mouka hladká 1 plž
- Kopr čerstvý 1 hrs.
- Vývar hovězí 700 ml
- Smetana ke šlehání 30%-33% 125 ml
- Kvasný ocet 3 plž
- Cukr krupicový 1 plž
- Vejce 4 ks
- Brambory nové 800 g
- Olej olivový 2 plž
- Sůl
- Máslo 1 plž
- Cibule 1 ks
- Cuketa 500 g
- Mouka hladká 1 plž
- Kopr čerstvý 1 hrs.
- Vývar hovězí 700 ml
- Smetana ke šlehání 30%-33% 125 ml
- Kvasný ocet 3 plž
- Cukr krupicový 1 plž
- Vejce 4 ks
Příprava
- 1Důkladně omyjte 800 g nových brambor, větší rozkrojte napůl. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte 2 lžícemi olivového oleje, osolte a dobře promíchejte. Pečte v troubě na 200 °C přibližně 30–35 minut dozlatova. Během pečení brambory jednou až dvakrát promíchejte.
- 2V hrnci rozehřejte lžíci másla a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Lehce osolte a restujte ji na mírném ohni asi 5 minut, dokud nezměkne a nezprůhlední. Přidejte 500 g cukety nakrájené na kostičky a krátce orestujte. Zaprašte lžící hladké mouky, promíchejte a ještě chvíli restujte. Přidejte silnější stonky z hrsti kopru, zalijte 700 ml vývaru, dobře promíchejte a přiveďte k varu. Vařte asi 15 minut, dokud cuketa zcela nezměkne. Poté vše rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.
- 3Vmíchejte 125 ml smetany na šlehání, přidejte 1 lžíci octa a 1 lžíci cukru krupice. Dochuťte případně ještě podle toho, zda máte koprovku raději sladší, nebo kyselejší, a nakonec přidejte zbylý nasekaný kopr. Krátce prohřejte a udržujte teplé.
- 4Do širokého kastrolu nalijte přibližně 1,5 litru vody a přidejte 2 lžíce octa. Zahřejte téměř k varu – voda by měla jen jemně probublávat. Vejce po jednom rozklepněte do malé mističky, vařečkou ve vodě vytvořte vír a první vejce do něj opatrně vlijte. Pošírujte 2,5 až 3 minuty, dokud bílek neztuhne a žloutek zůstane měkký. Vejce vyjměte děrovanou lžící a stejným způsobem připravte i zbývající. Koprovku podávejte se zastřeným vejcem a pečenými brambůrky a ozdobte čerstvým koprem. A zapomeňte na školní jídelnu, protože tahle koprovka má styl i chuť.
- 1Důkladně omyjte 800 g nových brambor, větší rozkrojte napůl. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte 2 lžícemi olivového oleje, osolte a dobře promíchejte. Pečte v troubě na 200 °C přibližně 30–35 minut dozlatova. Během pečení brambory jednou až dvakrát promíchejte.
- 2V hrnci rozehřejte lžíci másla a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Lehce osolte a restujte ji na mírném ohni asi 5 minut, dokud nezměkne a nezprůhlední. Přidejte 500 g cukety nakrájené na kostičky a krátce orestujte. Zaprašte lžící hladké mouky, promíchejte a ještě chvíli restujte. Přidejte silnější stonky z hrsti kopru, zalijte 700 ml vývaru, dobře promíchejte a přiveďte k varu. Vařte asi 15 minut, dokud cuketa zcela nezměkne. Poté vše rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.
- 3Vmíchejte 125 ml smetany na šlehání, přidejte 1 lžíci octa a 1 lžíci cukru krupice. Dochuťte případně ještě podle toho, zda máte koprovku raději sladší, nebo kyselejší, a nakonec přidejte zbylý nasekaný kopr. Krátce prohřejte a udržujte teplé.
- 4Do širokého kastrolu nalijte přibližně 1,5 litru vody a přidejte 2 lžíce octa. Zahřejte téměř k varu – voda by měla jen jemně probublávat. Vejce po jednom rozklepněte do malé mističky, vařečkou ve vodě vytvořte vír a první vejce do něj opatrně vlijte. Pošírujte 2,5 až 3 minuty, dokud bílek neztuhne a žloutek zůstane měkký. Vejce vyjměte děrovanou lžící a stejným způsobem připravte i zbývající. Koprovku podávejte se zastřeným vejcem a pečenými brambůrky a ozdobte čerstvým koprem. A zapomeňte na školní jídelnu, protože tahle koprovka má styl i chuť.
Hodnocení
Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
TIP Místo zastřeného vejce můžete přidat i vejce vařené nahniličko nebo natvrdo.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.