
Letní gazpacho ze zbytků letního ovoce a zeleniny
Ingredience
2 | rajčata |
1 | červená paprika |
1 | salátová okurka |
200 g | jahod |
250 g | vodního melounu |
1 | stroužek česneku |
1 | červená cibule |
1 | větvička čerstvého tymiánu |
5 | lžic olivového oleje |
1 | lžíce balzamikového octa |
120 ml | zeleninového vývaru |
sůl, pepř | |
1 | hrst mladé smetanky lékařské, řebříčku obecného, sedmikrásek |
Postup přípravy
1. Do mixéru vložte 2 omytá a pokrájená rajčata a očištěnou a pokrájenou papriku. Z omyté okurky pomocí škrabky vytvořte několik stuh na ozdobu a dejte je stranou. Zbylou okurku přidejte do mixéru k rajčatům a paprice. Pomocí pulzů částečně rozmixujte a přesuňte do velké mísy.
2. Do mixéru vložte 200 g omytých a rozpůlených jahod a 250 g melounu zbaveného pecek. Několik kousků dejte také stranou na ozdobu. Částečně rozmixujte tak, aby zůstala tekutině struktura. Vlijte k rajčatové směsi a promíchejte. Přidejte prolisovaný stroužek česneku, nadrobno pokrájenou červenou cibuli a lístky tymiánu. Opět společně promíchejte.
3. Nakonec vmíchejte 3 lžíce olivového oleje, lžíci balzamikového octa, 120 ml zeleninového vývaru, sůl a pepř. Zakryté dejte vychladit do lednice alespoň na 4 hodiny.
4. Ozdobte odloženými kousky jahod, stuhami okurky a jedlými divokými bylinkami. Zakápněte olivovým olejem. Servírujte vychlazené a užijte si společně chuť i krásu pokrmu.