Lasagne

Náročné Hlavní chod Magazín 2/2012
Náročné Hlavní chod Magazín 2/2012

Ingredience

3 lžíce olivového oleje
2 stonky řapíkatého celeru
1 cibule, nasekaná najemno
1 mrkev, nakrájená na malé kousky
3 stroužky česneku, drcené
140 g slaniny, nakrájené na kostičky
1 kg směsi mletého masa
200 ml mléka
3x 400g konzerva sekaných rajčat
2 bobkové listy
1 větvička čerstvého rozmarýnu
2 větvičky čerstvého tymiánu
2 lžičky sušeného oregana
2 kostky hovězího bujonu
500 ml červeného vína
400 g lasagní
100 g strouhaného parmazánu
sůl a pepř
Na bešamel:
1,5 l mléka
1 cibule, oloupaná a nakrájená na vetší kusy
3 bobkové listy
100 g másla
100 g hladké mouky
špetka muškátového oříšku

Postup přípravy

1. Než začnu s masem, přivedu k varu mléko s cibulí a bobkovým listem a nechám asi
hodinu stát, aby mléko vstřebalo vůni z koření a cibule. Pak dám do větší pánve olej, řapíkatý celer, cibuli, mrkev, česnek a slaninu a vše smažím, až zelenina změkne, ale nezhnědne. Přidám mleté maso, vařečkou ho rozmíchám na drobné kousky, lehce ho osmažím, přidám mléko a rajčata a vše promíchám. Nakonec přidám bylinky, bujon, víno a přivedu k varu. Zakryju, stáhnu plamen a za občasného míchání hodinu vařím. Pak vařím další půl až hodinu bez pokličky, až je maso křehké a omáčka vláčná. Osolím a opepřím.
2. Dodělám si bešamel. Mléko přecedím do mísy. V hrnci, ve kterém bylo mléko, rozpustím na mírném ohni máslo. Pak ho za stálého míchání zasypu moukou a nechám asi minutu zasmahnout na hodně světlou jíšku.
3. Do ještě horké jíšky pomalu přilévám mléko a intenzivně přitom vše míchám. Kaše bude nejdřív hodně hustá, ale nakonec by měla mít konzistenci husté omáčky. Nechám bešamel chvilku povařit, nakonec ho osolím, opepřím a přidám nastrouhaný muškátový oříšek.
4. Troubu rozehřeju na 180 °C. Na dno zapékací mísy o objemu 3,5 litru rozprostřu lžíci masové směsi, zakryju vrstvou lasagní a čtvrtinou bešamelu. Na bešamel navrstvím třetinu masové směsi a zasypu ji částí parmazánu. Pak opakuju vrstvy – pláty lasagní, bešamel, masová směs, parmazán – vše ještě dvakrát. Úplně navrch dám ještě vrstvu lasagní, zbytek bešamelu a parmazánu. Lasagne peču hodinu, až jsou krásně zlatavé a na povrchu křupavé.
Tip - Na lasagne je při stolování dobré přinést na stůl kysanou smetanu. Ta dokáže jejich skvělou chuť ještě povznést a ozvláštnit.

Pomohl vám recept?
120hodnocení

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky