Lasagne
Ingredience
3 | lžíce olivového oleje |
2 | stonky řapíkatého celeru |
1 | cibule, nasekaná najemno |
1 | mrkev, nakrájená na malé kousky |
3 | stroužky česneku, drcené |
140 g | slaniny, nakrájené na kostičky |
1 kg | směsi mletého masa |
200 ml | mléka |
3x | 400g konzerva sekaných rajčat |
2 | bobkové listy |
1 | větvička čerstvého rozmarýnu |
2 | větvičky čerstvého tymiánu |
2 | lžičky sušeného oregana |
2 | kostky hovězího bujonu |
500 ml | červeného vína |
400 g | lasagní |
100 g | strouhaného parmazánu |
sůl a pepř | |
Na bešamel: | |
---|---|
1,5 l | mléka |
1 | cibule, oloupaná a nakrájená na vetší kusy |
3 | bobkové listy |
100 g | másla |
100 g | hladké mouky |
špetka muškátového oříšku |
Postup přípravy
1. Než začnu s masem, přivedu k varu mléko s cibulí a bobkovým listem a nechám asi
hodinu stát, aby mléko vstřebalo vůni z koření a cibule. Pak dám do větší pánve olej, řapíkatý celer, cibuli, mrkev, česnek a slaninu a vše smažím, až zelenina změkne, ale nezhnědne. Přidám mleté maso, vařečkou ho rozmíchám na drobné kousky, lehce ho osmažím, přidám mléko a rajčata a vše promíchám. Nakonec přidám bylinky, bujon, víno a přivedu k varu. Zakryju, stáhnu plamen a za občasného míchání hodinu vařím. Pak vařím další půl až hodinu bez pokličky, až je maso křehké a omáčka vláčná. Osolím a opepřím.
2. Dodělám si bešamel. Mléko přecedím do mísy. V hrnci, ve kterém bylo mléko, rozpustím na mírném ohni máslo. Pak ho za stálého míchání zasypu moukou a nechám asi minutu zasmahnout na hodně světlou jíšku.
3. Do ještě horké jíšky pomalu přilévám mléko a intenzivně přitom vše míchám. Kaše bude nejdřív hodně hustá, ale nakonec by měla mít konzistenci husté omáčky. Nechám bešamel chvilku povařit, nakonec ho osolím, opepřím a přidám nastrouhaný muškátový oříšek.
4. Troubu rozehřeju na 180 °C. Na dno zapékací mísy o objemu 3,5 litru rozprostřu lžíci masové směsi, zakryju vrstvou lasagní a čtvrtinou bešamelu. Na bešamel navrstvím třetinu masové směsi a zasypu ji částí parmazánu. Pak opakuju vrstvy – pláty lasagní, bešamel, masová směs, parmazán – vše ještě dvakrát. Úplně navrch dám ještě vrstvu lasagní, zbytek bešamelu a parmazánu. Lasagne peču hodinu, až jsou krásně zlatavé a na povrchu křupavé.
Tip - Na lasagne je při stolování dobré přinést na stůl kysanou smetanu. Ta dokáže jejich skvělou chuť ještě povznést a ozvláštnit.
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
INSPIRACE
SEZNAM
ZA NÁKUPY