Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

190 g smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
1 lžíce medu
340 g 60–70% čokolády
koňak
200 g 50% čokolády
holandské kakao

Postup přípravy

Smetanu nalijte do rendlíku, přidejte vydlabanou dřeň z vanilkového lusku a zahřívejte na středním plameni. Jakmile začne smetana probublávat, sejměte z plotny a ještě chvíli míchejte. Po mírném zchladnutí přidejte med a promíchejte, aby se rozpustil. Poté směs nalijte na 60–70% čokoládu nalámanou v míse, promíchávejte, aby se zcela rozpustila, dochuťte koňakem a nechte chladnout. Poté z hmoty lžící odebírejte a prsty namočenými do ledové vody tvarujte lanýže. Dávejte je na pečicí papír, alobal, popřípadě plech nebo tác, který se vám vejde do mrazáku. Tam nechte lanýže alespoň 5 hodin. Zbývající čokoládu nalámejte do misky a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. (Neměla by být moc horká.) Poté v ní obalujte lanýže. Pro dobrý efekt je možné v této fázi lanýž poválet po sítku či struhadle, aby se přiblížil tvaru skutečných lanýžů. Nakonec je obalte v kakau a dejte do lednice.
Tip - Lanýže skladujte vždy v plastové dóze s dobře těsnícím víkem, aby nepřejímaly pachy z lednice. Před podáváním je nechte povolit při pokojové teplotě.

Pomohl vám recept?
17hodnocení4

Další videorecepty