Kynutý koláč se švestkami

Náročné
Více než 60 minut
3/5
Česká
Dezert
Ingredience
Složení 12 porcí
- Mléko plnotučné 125 ml
- Droždí čerstvé 20 g
- Cukr krupicový 235 g
- Sůl
- Mouka hladká 250 g
- Vaječný žloutek 2 ks
- Citronová kůra 1 člž
- Vlašské ořechy 100 g
- Švestky 30 ks
- Rum 2 plž
- Mouka hrubá 200 g
- Cukr moučkový
- Máslo 210 g
- Mléko plnotučné 125 ml
- Droždí čerstvé 20 g
- Cukr krupicový 235 g
- Sůl
- Mouka hladká 250 g
- Vaječný žloutek 2 ks
- Citronová kůra 1 člž
- Vlašské ořechy 100 g
- Švestky 30 ks
- Rum 2 plž
- Mouka hrubá 200 g
- Cukr moučkový
- Máslo 210 g
Příprava
- 1Droždí rozdrobte do části mléka, přidejte trochu cukru a trochu mouky a nechte vzejít kvásek.
- 2Pak ho vlijte do zbytku mouky smíchané se solí, přidejte zbylé mléko, 60 g másla, zbylý cukr, 1 žloutek, citronovou kůru a propracujte do těsta. Těsto zpracovávejte rukou na lehce pomoučené pracovní ploše, aby bylo krásně kompaktní a pružné.
- 3Pak jej roztlačte na klasický plech vyložený pečicím papírem, okraje udělejte jen o málo – asi půl centimetr vyšší než dno koláče a potřete je druhým žloutkem.
- 4Vnitřek vyložte půlkami švestek – dávejte je těsně vedle sebe. Pak do okrajů zapíchejte kousky vlašských ořechů a koláč za-sypte drobenkou získanou ze 100 g másla, 35 g cukru a mouky.
- 5Nechte 30 minut kynout. Pak dejte péct na 35 minut do trouby předehřáté na 170 °C.
- 6Zbylé máslo (je to ještě 50 g) rozehřejte a smíchejte s rumem a směsí pokapejte ještě teplý koláč. Podávejte pocukrované.
- 1Droždí rozdrobte do části mléka, přidejte trochu cukru a trochu mouky a nechte vzejít kvásek.
- 2Pak ho vlijte do zbytku mouky smíchané se solí, přidejte zbylé mléko, 60 g másla, zbylý cukr, 1 žloutek, citronovou kůru a propracujte do těsta. Těsto zpracovávejte rukou na lehce pomoučené pracovní ploše, aby bylo krásně kompaktní a pružné.
- 3Pak jej roztlačte na klasický plech vyložený pečicím papírem, okraje udělejte jen o málo – asi půl centimetr vyšší než dno koláče a potřete je druhým žloutkem.
- 4Vnitřek vyložte půlkami švestek – dávejte je těsně vedle sebe. Pak do okrajů zapíchejte kousky vlašských ořechů a koláč za-sypte drobenkou získanou ze 100 g másla, 35 g cukru a mouky.
- 5Nechte 30 minut kynout. Pak dejte péct na 35 minut do trouby předehřáté na 170 °C.
- 6Zbylé máslo (je to ještě 50 g) rozehřejte a smíchejte s rumem a směsí pokapejte ještě teplý koláč. Podávejte pocukrované.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.