
Kuřecí tikka masala
Ingredience
Maso: | |
---|---|
500 g | kuřecích prsou |
1 | limeta |
3–4 | větší stroužky česneku |
1 | lžíce rozdrceného čerstvého zázvoru |
1 | lžíce koření tandoori masala |
½ | lžičky mletého římského kmínu |
1 | bílý jogurt |
Omáčka: | |
2 | středně velké cibule |
3–4 | větší stroužky česneku |
1 | lžíce rozdrceného čerstvého zázvoru |
1 | lžíce indického kari |
1 | lžička kurkumy |
½ | lžičky mletého římského kmínu |
¼ | lžičky mletého chilli |
2 | rajčata |
1 | plechovka krájených rajčat |
1 | lžíce olivového oleje |
1 | lžíce másla |
100 ml | smetany (31 %) |
sůl | |
třtinový cukr | |
Rýže: | |
400 | g rýže basmati ABio |
sůl | |
1 | lžička kurkumy |
špetka chilli | |
250 g | mraženého hrášku |
čerstvý koriandr |
Postup přípravy
Začněte přípravou marinády na maso. Maso opláchněte, osušte, vydatně zakápněte limetkou a nechte odležet. V hmoždíři rozdrťte česnek a zázvor, přidejte koření tandoori masala, mletý římský kmín a promíchejte.
Do větší mísy dejte jogurt, vmíchejte pastu z nadrceného koření a maso nakrájené na větší kousky. Naložené maso nechte odležet v lednici několik hodin, ideálně přes noc.
Maso rozložte do pekáče a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut.
Na omáčku oloupejte cibule a nakrájejte je nadrobno. V hmoždíři rozdrťte česnek a zázvor, přidejte indické kari, kurkumu, mletý římský kmín, chilli a promíchejte.
Čerstvá rajčata spařte horkou vodou, zbavte slupky a nakrájejte na kousky.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a máslo. Nejprve osmažte cibuli dozlatova, přidejte dobře promíchanou směs koření z hmoždíře a krátce promíchejte s cibulí. Poté přidejte čerstvá rajčata i ty z plechovky včetně omáčky. Promíchejte a povařte asi 10 minut.
Vlijte smetanu, promíchejte a krátce provařte na mírném ohni. Dochuťte solí a trochou cukru. Do omáčky dejte upečené maso.
Rýži properte pod tekoucí vodou a uvařte se špetkou soli. Na pánvi rozehřejte olej, asi 20 sekund nechte zpěnit koření. Přidejte rýži a povolený hrášek a promíchejte. Rýži podávejte s opečeným masem v omáčce a s čerstvým koriandrem.