
Krůtí ragú s papardelle
Ingredience
2 | mrkve |
1 | cibule |
2 | stroužky česneku |
2 | rajčata |
2 | krůtí stehna |
sůl | |
3 | lžíce olivového oleje |
3 | větvičky tymiánu (nebo 1 lžíce sušeného) |
1 | větvička rozmarýnu (nebo 1 lžíce sušeného) |
1 | lžíce sušené šalvěje |
100 ml | červeného vína |
700 ml | rajčatového pyré |
2 | lžíce rajčatového protlaku |
1 | lžíci třtinového cukru |
150 ml | vody |
1 | kostka zeleninového bujónu |
500 g | papardelle |
parmazán |
Postup přípravy
Mrkev očistěte a nakrájejte na širší kolečka. Cibuli a česnek pokrájejte najemno. Rajčata rozpulte, vykrojte semínkové středy a nakrájejte na kostky.
Krůtí stehna osolte. V hlubším hrnci rozpalte olivový olej a zprudka na něm stehna opečte, aby se maso zatáhlo.
Pak stehna vyjměte a vložte do hrnce cibuli, česnek a čerstvé bylinky, které svážete k sobě nití. Pár minut restujte, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte mrkev a dále opékejte.
Po dvou minutách přimíchejte rajčata. Vložte krůtí stehna a podlijte vínem. Když se víno lehce odpaří, přidejte rajčatové pyré, protlak, cukr, podlijte vodou a vložte bujón, který prsty trochu rozmělněte.
Přiklopte a na mírném ohni vařte, dokud maso nebude odpadávat od kosti, zhruba tři hodiny. Občas promíchejte.
Ke konci vyjměte stehna, zbytky bylinek a maso vidličkou oberte a natrhejte na menší kousky.
Pokud je omáčka moc řídká, odklopenou ji vařením ještě zredukujte.
Uvařte papardelle dle návodu, maso vraťte zpátky do omáčky, promíchejte a podávejte těstoviny polité ragú a posypané parmazánem.