
Krémové chřestové rizoto s krevetami
Ingredience
sůl | |
350 g | zeleného chřestu z Tržnice u Alberta |
300 g | krevet vařených, loupaných Rybí trh |
pepř | |
20 ml | olivového oleje |
1 | stroužek česneku |
1 l | vody |
2 | kostky zeleninového bujónu |
80 g | másla |
2 | šalotky |
300 g | kulatozrnné rýže na rizoto |
20 ml | bílého vína |
1 | špetka mletého šafránu |
50 g | parmazánu |
2 | snítky čerstvé bazalky z Tržnice u Alberta |
Postup přípravy
1. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vložte do ní 350 g očištěného chřestu bez dřevnatých konců. Vařte 2 minuty, sceďte a ochlaďte v míse s ledovou vodou. Vyjměte, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na kousky.
2. Osolte 300 g krevet, opepřete je a na rozpáleném olivovém oleji je 3 minuty z každé strany orestujte. Ke konci přidejte oloupaný, na plátky nakrájený česnek.
3. V hrnci přiveďte k varu vodu, přidejte rozdrcený bujón a 10 minut vařte.
4. V hluboké pánvi rozpusťte 50 g másla a zpěňte na něm 2 oloupané a najemno nakrájené šalotky. Přisypte 300 g propláchnuté rýže a 3 minuty orestujte. Poté podlijte 20 ml bílého vína a přidejte špetku šafránu. Když se odpaří, začněte po naběračkách přilévat do pánve připravený vývar. Postupně rýži míchejte, čekejte, až se tekutina odpaří, a opět přilijte vývar. Postup opakujte tak dlouho, dokud rýže nezměkne.
5. Do hotového jemného rizota zamíchejte zbylých 30 g másla. Navrch poklaďte chřest a krevety. Hotové chutné rizoto posypte nastrouhaným parmazánem a lístky bazalky. Užijte si večeři jako v italské restauraci.