Krémová květáková polévka
Krémová květáková polévka nejen úžasně chutná a zahřeje vás, ale květák je také zelenina nabitá vitaminem C, který pomáhá posílit vaši imunitu a předcházet nepříjemným chřipkám a nachlazením.

Velmi snadné
16-30 minut
4/5
Česká
Vegetariánské
Polévka
Ingredience
Složení 8 porcí
- Cibule 1 ks
- Cibule šalotka 8 ks
- Olej olivový 1 plž
- Květák 2 ks
- Česnek 1 strouž.
- Kari mleté 1/2 člž
- Sůl 1/2 člž
- Řapíkatý celer 2 řap.
- Bujón zeleninový 3 ks
- Tymián sušený 1/2 člž
- Muškátový oříšek
- Majoránka sušená 1 člž
- Pepř
- Máslo 2 plž
- Cibule 1 ks
- Cibule šalotka 8 ks
- Olej olivový 1 plž
- Květák 2 ks
- Česnek 1 strouž.
- Kari mleté 1/2 člž
- Sůl 1/2 člž
- Řapíkatý celer 2 řap.
- Bujón zeleninový 3 ks
- Tymián sušený 1/2 člž
- Muškátový oříšek
- Majoránka sušená 1 člž
- Pepř
- Máslo 2 plž
Příprava
- 1Ve velkém kastrolu rozpusťte 2 lžíce másla, přilijte lžíci oleje a nechte rozehřát. Pak přidejte 8 najemno nasekaných šalotek, nadrobno nakrájenou cibuli a na mírném plameni opékejte, dokud nezesklovatí.
- 2Po chvíli přidejte nakrájený stroužek česneku a 2 květáky rozebrané na drobné růžičky. Očistěte 2 řapíky celeru, nasekejte je nadrobno a přidejte do hrnce.
- 3Osolte a opepřete, přidejte ½ lžičky kari, ½ lžičky tymiánu a lžičku majoránky. Promíchejte a vše nechte pár minut opékat v hrnci. Vyjměte několik kousků květáku na závěrečné zdobení a nakrájejte na plátky. Zbytek v hrnci zalijte 1 ½ litru vody a přiveďte k varu. Nakonec vhoďte 3 kostky bujónu, stáhněte plamen a přikryjte pokličkou. Vařte přibližně 15 minut, dokud není květák měkký.
- 4Polévku rozmixujte a na závěr ji zastrouhejte špetkou muškátového oříšku a ozdobte opečeným květákem. Polévka, která zahřeje, se může servírovat.
- 1Ve velkém kastrolu rozpusťte 2 lžíce másla, přilijte lžíci oleje a nechte rozehřát. Pak přidejte 8 najemno nasekaných šalotek, nadrobno nakrájenou cibuli a na mírném plameni opékejte, dokud nezesklovatí.
- 2Po chvíli přidejte nakrájený stroužek česneku a 2 květáky rozebrané na drobné růžičky. Očistěte 2 řapíky celeru, nasekejte je nadrobno a přidejte do hrnce.
- 3Osolte a opepřete, přidejte ½ lžičky kari, ½ lžičky tymiánu a lžičku majoránky. Promíchejte a vše nechte pár minut opékat v hrnci. Vyjměte několik kousků květáku na závěrečné zdobení a nakrájejte na plátky. Zbytek v hrnci zalijte 1 ½ litru vody a přiveďte k varu. Nakonec vhoďte 3 kostky bujónu, stáhněte plamen a přikryjte pokličkou. Vařte přibližně 15 minut, dokud není květák měkký.
- 4Polévku rozmixujte a na závěr ji zastrouhejte špetkou muškátového oříšku a ozdobte opečeným květákem. Polévka, která zahřeje, se může servírovat.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Co byste o květáku měli vědět Květák patří mezi zeleninu, která je bohatá na vitamin C. Ve 100 g květáku najdeme až 50 mg tohoto vitaminu. Vitamin C přispívá k normální funkci imunitního systému.Jak udělat krémovou květákovou polévku zdravější Polévku na talíři posypte čerstvými nasekanými bylinkami. K polévce podávejte kvalitní celozrnné pečivo. Do polévky můžete připravit ztracené vejce. Polévka bude obsahovat více bílkovin.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.