Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

1 králík (zhruba 1 kg)
2 lžíce slunečnicového oleje
pár lžic calvadosu (jablečná pálenka)
sůl, pepř
400 ml suchého bílého vína – Semillon
Chardonnay
1 kg jablek, klidně kyselejších
1 lžíce másla
2 lžíce husté smetany

Postup přípravy

Příprava 35 min. Dušení 30–45 min

1. Králíka naporcujte na šest až osm dílů, hlavu odstraňte. Olej rozpalte v širším silnostěnném hrnci a rychle na něm ze všech stran osmahněte maso, aby se krásně zatáhlo a šťáva i chuť zůstaly uvnitř. Přilijte calvados a flambujte, tedy škrtněte sirkou, zapalte a nechte dohořet.

2. Poté osolte, opepřete a podlijte vínem, snižte plamen a nechte probublávat. Mezitím oloupejte jablka, rozčtvrťte je, vyřízněte z nich jaderníky a pak je ještě nakrájejte na tenčí plátky. Ty přidejte k masu, přiklopte a duste doměkka, tedy zhruba 30–45 minut.

3. Těsně před koncem vyndejte maso z omáčky a přidejte máslo a smetanu na zjemnění chuti. Dosolte a dopepřete, do omáčky vraťte maso a krátce prohřejte.

Pomohl vám recept?

Další videorecepty