Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

100 ml mléka
3 kg marcipánu
potravinářské barvy
650 g borůvek a malin
Na koňakový krém:
750 ml mléka
300 g krupicového cukru
45 g solamylu
45 g polohrubé mouky
750 g másla
18 lžic vaječného koňaku
Na spodní korpus:
9 vajec
2–3 sáčky vanilkového cukru
240 g krupicového cukru
300 g hladké mouky
1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
12 lžic slunečnicového oleje
Na prostřední korpus:
6 vajec
11/2–2 sáčky vanilkového cukru
160 g krupicového cukru
200 g hladké mouky
kypřicí prášek do pečiva
8 lžic slunečnicového oleje
Na horní korpus:
3 vejce
1 sáček vanilkového cukru
80 g krupicového cukru
100 g hladké mouky
kypřicí prášek do pečiva
4 lžíce slunečnicového oleje

Postup přípravy

1. Korpusy upečte podle rozpisů a postupů, které najdete u sněhobílého dortu. Spodní, největší korpus, ovšem upečte z dávky na největší a nejmenší korpus dohromady, tedy ze 12 vajec, 320 g krupicového cukru, 400 g hladké mouky, 16 lžic slunečnicového oleje, 5 sáčků vanilkového cukru a 1 lžičky prášku do pečiva.
2. Korpusy nechte zcela vychladnout a pak jejich vršky ostrým nožem šikmo seřízněte a zatím nenaplněné krémem a ovocem nanečisto sestavte, abyste docílili efektu šikmin, ale jednotlivá
patra bez problémů držela na sobě a stála rovně. Postupujte takto: první seřízněte největší korpus, uvnitř vydlabejte rovnou plochu, velkou jako průměr druhého patra, na ni rovně postavte druhý korpus (vypodložit ho můžete seříznutým klínem). Druhý korpus seřízněte v protisměru a rovněž uvnitř vydlabejte místo pro poslední patro. I to opět seřízněte.
3. Patra opět rozeberte, jednou až dvakrát prořízněte, naplňte krémem a ovocem a sestavte. Na krém svařte mléko, cukr, solamyl a mouku na hustou kaši. Po zchladnutí zašlehejte změklé máslo. Odeberte část, kterou pomažete sestavené korpusy po obvodu, zbytek ochuťte koňakem.
4. Sestavený dort dejte na půl hodiny do chladu, potom jej po obvodu potřete krémem.
5. Dva kilogramy marcipánu rozválejte dotenka a postupně jím překrývejte jednotlivá patra, díry v korpusech obřízněte, marcipán vyjměte a nechte na později. Dort sestavte a pak jej dozdobte zbylým marcipánem podle obrázku nebo své fantazie, stačí ho jen obarvit a vytvarovat. Kuličky nahoře jsou rovněž z marcipánu, napíchané na špejlích natřených na bílo.

Pomohl vám recept?
4hodnocení4

Další videorecepty