
Hravý svatební dort
Ingredience
100 ml | mléka |
3 kg | marcipánu |
potravinářské barvy | |
650 g | borůvek a malin |
Na koňakový krém: | |
---|---|
750 ml | mléka |
300 g | krupicového cukru |
45 g | solamylu |
45 g | polohrubé mouky |
750 g | másla |
18 | lžic vaječného koňaku |
Na spodní korpus: | |
9 | vajec |
2–3 | sáčky vanilkového cukru |
240 g | krupicového cukru |
300 g | hladké mouky |
1/2 | lžičky kypřicího prášku do pečiva |
12 | lžic slunečnicového oleje |
Na prostřední korpus: | |
6 | vajec |
11/2–2 | sáčky vanilkového cukru |
160 g | krupicového cukru |
200 g | hladké mouky |
kypřicí prášek do pečiva | |
8 | lžic slunečnicového oleje |
Na horní korpus: | |
3 | vejce |
1 | sáček vanilkového cukru |
80 g | krupicového cukru |
100 g | hladké mouky |
kypřicí prášek do pečiva | |
4 | lžíce slunečnicového oleje |
Postup přípravy
1. Korpusy upečte podle rozpisů a postupů, které najdete u sněhobílého dortu. Spodní, největší korpus, ovšem upečte z dávky na největší a nejmenší korpus dohromady, tedy ze 12 vajec, 320 g krupicového cukru, 400 g hladké mouky, 16 lžic slunečnicového oleje, 5 sáčků vanilkového cukru a 1 lžičky prášku do pečiva.
2. Korpusy nechte zcela vychladnout a pak jejich vršky ostrým nožem šikmo seřízněte a zatím nenaplněné krémem a ovocem nanečisto sestavte, abyste docílili efektu šikmin, ale jednotlivá
patra bez problémů držela na sobě a stála rovně. Postupujte takto: první seřízněte největší korpus, uvnitř vydlabejte rovnou plochu, velkou jako průměr druhého patra, na ni rovně postavte druhý korpus (vypodložit ho můžete seříznutým klínem). Druhý korpus seřízněte v protisměru a rovněž uvnitř vydlabejte místo pro poslední patro. I to opět seřízněte.
3. Patra opět rozeberte, jednou až dvakrát prořízněte, naplňte krémem a ovocem a sestavte. Na krém svařte mléko, cukr, solamyl a mouku na hustou kaši. Po zchladnutí zašlehejte změklé máslo. Odeberte část, kterou pomažete sestavené korpusy po obvodu, zbytek ochuťte koňakem.
4. Sestavený dort dejte na půl hodiny do chladu, potom jej po obvodu potřete krémem.
5. Dva kilogramy marcipánu rozválejte dotenka a postupně jím překrývejte jednotlivá patra, díry v korpusech obřízněte, marcipán vyjměte a nechte na později. Dort sestavte a pak jej dozdobte zbylým marcipánem podle obrázku nebo své fantazie, stačí ho jen obarvit a vytvarovat. Kuličky nahoře jsou rovněž z marcipánu, napíchané na špejlích natřených na bílo.