
Hovězí po burgundsku (boeuf bourguignon)
Ingredience
1 kg | zadního hovězího masa |
sůl, pepř | |
100 g | slaniny |
150 g | mrkve |
120 g | cibule |
120 g | celeru |
2 | stroužky česneku |
1 | stonek řapíkatého celeru |
20 ml | slunečnicového oleje |
70 g | rajčatového protlaku |
500 ml | červeného vína Rulandské modré Sommelier Collection Albert |
500 ml | vody |
1 | kostka hovězího bujónu |
2 | snítky čerstvého tymiánu |
1 | snítka čerstvého rozmarýnu |
½ | lžičky sušené šalvěje |
2 | bobkové listy |
200 g | žampionů |
10 g | másla |
Postup přípravy
1. Hovězí maso nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Slaninu nakrájejte na nudličky. Mrkev, cibuli, celer a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte na kolečka, mrkev a celer na kostky, oloupaný česnek a řapíkatý celer na plátky.
2. V hrnci rozpalte olej a zprudka na něm orestujte maso. Vyjměte z hrnce a odložte stranou. Ve výpeku z masa opečte slaninu, přidejte všechnu zeleninu a orestujte. Vmíchejte protlak a ještě chvíli restujte.
3. Přilijte víno a nechte odpařit na polovinu. Poté vlijte vodu, přidejte rozdrobený bujón, vraťte zpět do hrnce maso. Přidejte tymián, rozmarýn, šalvěj a bobkový list.
4. Hrnec vložte do trouby předehřáté na 170 °C a přiklopené pokličkou duste 3 hodiny doměkka. Občas promíchejte.
5. Jakmile maso změkne, očistěte a nakrájejte na půlky žampiony a přidejte na 10 minut do hrnce.
6. Pro zjemnění a zahuštění vmíchejte vychlazené máslo na kostičky. Dochuťte podle chuti solí a pepřem a podávejte s opečenými nebo šťouchanými bramborami anebo jen s pečivem.