
Hovězí maso na pivu
Ingredience
2 | řapíky celeru |
2 | střední cibule |
2 | mrkve |
3 | čerstvé nebo sušené |
bobkové listy | |
olivový olej | |
500 g | hovězího masa, |
nakrájeného na kostky | |
1 | vrchovatá lžíce hladké |
mouky | |
450 ml | tmavého piva typu |
ale, guinness nebo stout | |
400g | konzerva rajčat, |
loupaných, krájených | |
mořská sůl a čerstvě | |
mletý pepř |
Postup přípravy
Maso připravte buď v troubě, nebo na sporáku či ohni. Pokud zvolíte troubu, předehřejte ji na 180 °C. Řapíkatý celer a cibuli nakrájejte nahrubo. Mrkev oloupejte, podélně ji rozřízněte a nakrájejte na větší kousky. V litinovém hrnci rozehřejte olivový olej a opékejte zeleninu a bobkové listy zhruba 10 minut. Přidejte maso, zasypte moukou, chvilku opékejte, pak vlijte pivo a konzervovaná rajčata. Dobře promíchejte, osolte a opepřete. Přiveďte k varu, přikryjte poklicí, dejte do trouby / nechte na sporáku a na mírném plameni zvolna vařte zhruba 2,5 hodiny. Pak sundejte poklici, pokud maso vypadá příliš suše, zalijte trochou vody, a nechte půl hodiny probublávat. Před podáváním vyndejte bobkové listy, ochutnejte, případně dosolte a opepřete. Podávejte s bramborem nebo s čerstvým pečivem.