
Hovězí kýta v hořčičné krustě
Ingredience
2 | lžičky hořčičného semínka |
1 | lžička hrubé soli |
1 | lžička celého pepře |
1 | lžíce tymiánu |
60 ml | olivového oleje + 2 lžíce na promazání masa |
1–1,5 kg | hovězí kýty zadní bez kosti |
150 ml | červeného suchého vína |
1 | menší dýně |
250 g | kuskusu |
sůl a pepř | |
2 | lžíce citronové šťávy |
1 | stroužek česneku |
1 | kostka zeleninového bujonu |
2 | lžičky kurkumy |
hrst libovolných bylinek |
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 140 °C. Hořčici, sůl, pepř a tymián rozmělněte v hmoždíři. Promíchejte s olejem a dejte stranou. Kýtu promažte extra olejem a v rozpálené pánvi nechte zatáhnout. Poté maso potřete marinádou, podlijte vínem a pečte dvě až šest hodin, podle preference propečení.
Očištěnou dýni zbavte jader a nakrájejte na měsíčky. Čtyřicet minut před koncem pečení přidejte k masu a polijte výpekem. Kuskus osolte, opepřete, přilijte citronovou šťávu, rozmělněný česnek a zamíchejte. Přiveďte k varu 250 ml vody, rozpusťte v ní bujon, rozmíchejte s kurkumou a kuskus zalijte. Nechte 10 minut přiklopené odstát. Přidejte bylinky, podle chuti zakápněte olivovým olejem a promíchejte. Po upečení vyjměte maso z pečící nádoby a k dýni přidejte kuskus a promíchejte. Místo kuskusu lze použít i bulgur nebo pohanku.