
Hovězí bourguignon
Ingredience
1 kg | hovězího zadního masa |
1 | cibule, nakrájená nahrubo |
2 | mrkve, nakrájené na plátky |
1 | svazek uvázaný z petrželky, |
bobkového listu | |
rozmarýnu | |
a tymiánu + na ozdobu | |
6 | kuliček pepře a mořská sůl |
400 ml | suchého červeného vína |
2 | lžíce olivového oleje |
100 g | anglické slaniny, na nudličky |
hovězí vývar podle potřeby | |
50 g | másla, změklého |
1 | lžíce hladké mouky |
Postup přípravy
Maso pokrájejte na kostky velikosti většího sousta a dejte je do hrnce. Přimíchejte cibuli, mrkev, svazek bylinek a pepř. Zalijte vínem a dejte na 24 hodin marinovat do chladu.
Sceďte (marinádu uschovejte). Maso pečlivě oddělte od zeleniny a bylin a kostičku po kostičce osušte. V silnostěnném hrnci rozpalte olej, přidejte slaninu a opékejte 3 minuty. Poté přidejte maso (postupně) a zprudka ho opečte ze všech stran. Řádně osolte, přidejte osušenou zeleninu a opékejte, aby přestala být vlhká a začala se opékat. Teprve poté zalijte uschovanou marinádou a na mírném ohni duste asi 2,5 hodiny. Bude-li potřeba, podlévejte vývarem nebo vodou. Když je maso měkké, zahustěte šťávu změklým máslem utřeným s moukou (tzv. beurre manié). Povařte ještě 10 minut.
Podávejte s křupavou bagetou, ozdobené tymiánem.