Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Francouzské brambory

Francouzské brambory

Tradiční zapečené francouzské brambory se dle originálního receptu připravují bez masa a ze syrových brambor. Češi však tento recept připravují častěji se salámem, šunkou nebo uzeným masem.

Ingredience

1 kg brambor
1 střední cibule
3 vejce (z toho 2 uvařená natvrdo)
330 ml smetany
150 g eidamu, nastrouhaného
1 lžíce plnotučné hořčice
150 g salámu nebo šunky
sůl, pepř
cherry rajčátka na salát
olej a nasekaná petrželka k podávání
máslo na vymazání pekáčku

Postup přípravy

  1. Brambory uvařte ve slupce do měkka. Oloupané je nakrájejte na asi 1 centimetr široké plátky a vložte do máslem vymazaného pekáčku. Pravé francouzské brambory se připravují z nevařených brambor, můžete si tedy usnadnit práci a brambory nakrájet také syrové. Ty se však pečou o několik minut déle.
  2. Cibuli nakrájejte na jemno a přidejte k bramborám. Vajíčka uvařená natvrdo nakrájejte na kostičky o velikosti 1 cm a přidejte také do pekáčku. Promíchejte vše tak, aby byly všechny ingredience v pekáčku rovnoměrně rozložené. Typické francouzské brambory se připravují bez masa, můžete však přidat také na kostičky nakrájenou šunku nebo salám.
  3. V misce rozšlehejte zbylé vejce se smetanou, nastrouhaným sýrem a hořčicí. Osolte a opepřete podle chuti a výslednou směsí zalijte brambory s ostatními přísadami v pekáčku.
  4. Pečte v troubě při zhruba 200 °C dozlatova.
  5. Cherry rajčátka přepulte, dejte do mísy, pokapejte olejem, osolte a promíchejte s nasekanou petrželkou.
  6. Brambory naporcujte a podávejte s ochucenými rajčátky.
Pomohl vám recept?
1180hodnocení4

Další videorecepty