
Fíkovo-ořechový chléb s tvarohem a pomeranči
Ingredience
400 ml | horkého silného černého čaje |
100 g | sušených fíků |
140 g | rozinek sultánek |
50 g | ovesných vloček |
200 g | celozrnné mouky |
1 | prášek do pečiva |
200 g | mixu ořechů (mandle, lískové ořechy, pistácie) |
3 | lžíce slunečnicových semínek |
25 g | dýňových semínek + 1 lžíce na ozdobu |
2 | lžíce sezamových semínek |
1 | velké vejce |
150 g | tvarohu |
2 | lžíce mléka |
trochu cukru (nemusí být) | |
3 | pomeranče |
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 170 °C. Čaj přelijte do mísy a přisypte fíky, sultánky a vločky. Dejte stranou nasáknout a zchladnout. Mezitím vyložte formu na terinu pečicím papírem. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, mix ořechů a slunečnicová a dýňová semínka. Vejce vyklepněte k ovoci v čaji a pak suché ingredience vmíchejte k mokrým. Těsto přendejte do připravené formy. Ořechy a semínka na ozdobu na deset minut namočte ve vodě a pak jimi posypte vršek chleba. Přidejte sezamová semínka. Pečte 1 hodinu, pak přiklopte alobalem a 15 minut dopečte. Vyklopte z formy. Tvaroh našlehejte s mlékem a cukrem. Plátky chleba podávejte pomazané tvarohem, ozdobené plátkem pomeranče.
Tip - Do těsta na chleba se nedává žádný cukr, osladí ho fíky a rozinky a následně i ochucený tvaroh.