Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Domácí falafel se zázvorem a koriandrem

Domácí falafel se zázvorem a koriandrem

Falafel, který si uděláte doma sami. Voní po koření orientálních dálek a s jogurtovým zázvorovým dresinkem plným koriandru dokonale ladí.

Co budete potřebovat na falafel se zázvorem a koriandrem

Jogurtový dresink
4 lžíce hustého řeckého jogurtu
2 lžíce citronové šťávy
1–2 větší stroužky česneku, rozmělněné nožem
centimetrový kousek zázvoru, jemně nastrouhaný
hrst čerstvého koriandru, nasekaného najemno
400 g uvařené cizrny
2–3 jarní cibulky (i s natí)
šťáva i kůra z 1/2 citronu
2 stroužky česneku
1 lžička mletého kmínu
1 lžička mletého koriandru
špetka chilli, sůl a pepř
2 lžíce hladké mouky
1 vejce slunečnicový olej na smažení
4–5 pita chlebů
1 salát, natrhaný na jednotlivé listy
1 červená cibule, nakrájená na tenká kolečka
jogurtový dresink

Jak udělat falafel se zázvorem a koriandrem zdravější

Recept jak na falafel se zázvorem a koriandrem

  1. Namočte 200 g cizrny na 10–12 hodin do vody. Poté ji slijte a povařte v čisté vodě. Důkladně ji sceďte a nechte vychladnout.
  2. Vhoďte cizrnu do mísy, přidejte nasekané 2–3 jarní cibulky, kůru i šťávu z půlky citronu, rozetřené 2 stroužky česneku, lžičku mletého kmínu, lžičku koriandru a špetku chilli a rozmixujte.
  3. Rozmixovanou směs osolte a opepřete dle chuti a nechte chvíli odpočinout. Přidejte 2 lžíce hladké mouky a 1 vejce. Navlhčenýma rukama tvarujte bochánky. Osmažte je na rozpáleném oleji z obou stran a nechte na ubrousku pustit přebytečnou mastnotu.
  4. Ze 4 lžic hustého jogurtu, 2 lžic citronové šťávy, 1 prolisovaného česneku, hrsti nasekaného koriandru a 1 cm nastrouhaného zázvoru umíchejte dresink. Pita chleby podélně rozkrojte, vložte dovnitř salátové listy, kolečka červené cibule, 2–3 kousky falafelu a přelijte jogurtovým dresinkem. Ať vám chutná jako v Orientu.
Pomohl vám recept?
26hodnocení4

Co byste o falafelu se zázvorem a koriandrem měli vědět

Cizrnu neboli římský hrách řadíme mezi luštěniny. Je skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin a vitaminů. Aby byla dobře stravitelná, je důležité ji před zpracováním dlouho namáčet. Vitamin E v ní obsažený může pozitivně ovlivňovat kardiovaskulární systém, ale i kvalitu vlasů, nehtů a pleti.

Další videorecepty