
Crostini 6× jinak
Ingredience
36 | plátků bílé bagety |
2 | lžíce extra panenského olivového oleje + trocha k podávání |
sůl a pepř | |
S AVOKÁDEM A FETOU | |
---|---|
1 | malé avokádo, oloupané, nakrájené na plátky |
1 | lžíce limetkové šťávy |
50 g | feta sýru, rozdrobeného |
1 | lžička chia semínek |
S KOZÍM SÝREM A GRILOVANOU BROSKVÍ | |
1 | broskev, nakrájená na klínky |
100 g | čerstvého kozího tvarohu nebo čerstvého sýru |
1 | lžíce tymiánových lístků |
S CHŘESTEM A KAPARY | |
60 g | krémového sýra |
několik mini chřestů, na jemné plátky | |
1 | lžíce malých kapar |
mátové lístky k podávání | |
S PESTEM A RAJČÁTKY | |
75 g | salátové lučiny, nakrájené na plátky |
4 | větší cherry rajčátka, nakrájená na plátky |
2 | lžíce pesta |
bazalkové lístky k podávání | |
S RICOTTOU A HRÁŠKEM | |
120 g | čerstvé ricotty |
70 g | mraženého hrášku |
40 g | uzeného lososa |
k podávání sýr pecorino, nastrouhaný | |
S GORGONZOLOU, FÍKY A OŘECHY | |
100 | gorgonzoly, nakrájené na tenké plátky |
2 | fíky, nakrájené na plátky |
25 g | ořechů, opražených a nasekaných |
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 220 °C. Plátky bagety rozložte na dva plechy a po obou stranách je zlehka potřete olejem. Pečte 4–5 minut dozlatova a dokřupava, po dvou minutách bagetky otočte. Nechte je vychladnout. Rozdělte je po šesti a připravte následovně:
S AVOKÁDEM A FETOU: Avokádo pokapejte limetkovou šťávou, rozdělte na crostini. Navrch dejte fetu a posypte sezamem.
S KOZÍM SÝREM A BROSKVÍ: Opečte broskev z obou stran na grilovací pánvi. Sýr namažte na crostini, navrch položte kousek broskve a ozdobte tymiánovými lístky.
S CHŘESTEM A KAPARY: Crostini potřete sýrem, rozdělte na ně chřest, kapary a ozdobte lístky máty.
S PESTEM A RAJČÁTKY: Rozdělte na crostini plátky lučiny a rajčat, trochu pesta a bazalkové lístky.
S RICOTTOU, LOSOSEM A HRÁŠKEM: Vhoďte hrášek na minutu do vařící vody, sceďte ho a zlehka rozmačkejte. Na crostini namažte ricottu, dejte plátek lososa, rozdělte rozmačkaný hrášek a posypte sýrem.
S GORGONZOLOU, FÍKY A OŘECHY: Na crostini dejte gorgonzolu, fík a posypte ořechy.
Před podáváním ochuťte všechny crostini solí a pepřem a zakápněte olivovým olejem.