Čokoládovo-kávový dort
Ingredience
220 g | másla, změklého |
440 g | krupicového cukru |
1–2 | lžíce rumu |
4 | vejce |
300 g | hladké mouky (nebo 150 g hladké a 150 g polohrubé) |
60 g | kakaa holandského typu |
2,5 | lžičky prášku do pečiva |
půl lžičky soli | |
250 ml | mléka |
80 ml | baileys |
Na krém: | |
---|---|
750 g | mascarpone |
120 g | moučkového cukru |
2 | lžíce instantní kávy rozpuštěné ve 2,5 lžících vroucí vody |
Na polevu: | |
400 g | tmavé čokolády, nasekané |
125 ml | 40% smetany |
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 160 °C. Máslo, cukr a rum dejte do robotu a šlehejte 10–12 minut, abyste získali světlou krémovou hmotu. Postupně přidávejte vejce a dobře je zašlehejte. Poté přidejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sůl a mléko. Pak směs rozdělte do dvou máslem vymazaných forem o průměru 20 cm. Pečte 40–45 minut, nebo dokud těsto ulpívá na zabodnuté špejli. Vyndejte z trouby, nechte deset minut vychladnout ve formě a pak vyklopte na mřížku.
2. Mascarpone našlehejte s moučkovým cukrem a dvěma lžícemi instantní kávy rozpuštěnými ve dvou a půl lžících vroucí vody. Krém dejte stranou. Oba upečené korpusy horizontálně rozřízněte a každý ze čtyř dílů pokapejte baileys. Jeden díl potřete třetinou ochuceného mascarpone (krému), na něj posaďte další korpus, potřete druhou třetinou mascarpone, na něj dejte třetí korpus, potřete zbylým krémem a přiklopte posledním korpusem.
3. Udělejte polevu: Čokoládu nalámejte do rendlíku, přilijte smetanu a na středním plameni za stálého míchání zahřívejte, aby se čokoláda krásně rozpustila. Deset minut chlaďte a pak polevou potřete vršek i boky dortu.
TIP - Zmizí dřív, než vychladnou – dvojitá dávka se vám proto víc než vyplatí.
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
INSPIRACE
SEZNAM
ZA NÁKUPY