Ingredience
220 g | másla, změklého |
440 g | krupicového cukru |
1–2 | lžíce rumu |
4 | vejce |
300 g | hladké mouky (nebo 150 g hladké a 150 g polohrubé) |
60 g | kakaa holandského typu |
2,5 | lžičky prášku do pečiva |
půl lžičky soli | |
250 ml | mléka |
80 ml | baileys |
Na krém: | |
---|---|
750 g | mascarpone |
120 g | moučkového cukru |
2 | lžíce instantní kávy rozpuštěné ve 2,5 lžících vroucí vody |
Na polevu: | |
400 g | tmavé čokolády, nasekané |
125 ml | 40% smetany |
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 160 °C. Máslo, cukr a rum dejte do robotu a šlehejte 10–12 minut, abyste získali světlou krémovou hmotu. Postupně přidávejte vejce a dobře je zašlehejte. Poté přidejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sůl a mléko. Pak směs rozdělte do dvou máslem vymazaných forem o průměru 20 cm. Pečte 40–45 minut, nebo dokud těsto ulpívá na zabodnuté špejli. Vyndejte z trouby, nechte deset minut vychladnout ve formě a pak vyklopte na mřížku.
2. Mascarpone našlehejte s moučkovým cukrem a dvěma lžícemi instantní kávy rozpuštěnými ve dvou a půl lžících vroucí vody. Krém dejte stranou. Oba upečené korpusy horizontálně rozřízněte a každý ze čtyř dílů pokapejte baileys. Jeden díl potřete třetinou ochuceného mascarpone (krému), na něj posaďte další korpus, potřete druhou třetinou mascarpone, na něj dejte třetí korpus, potřete zbylým krémem a přiklopte posledním korpusem.
3. Udělejte polevu: Čokoládu nalámejte do rendlíku, přilijte smetanu a na středním plameni za stálého míchání zahřívejte, aby se čokoláda krásně rozpustila. Deset minut chlaďte a pak polevou potřete vršek i boky dortu.
TIP - Zmizí dřív, než vychladnou – dvojitá dávka se vám proto víc než vyplatí.