Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

220 g másla, změklého
440 g krupicového cukru
1–2 lžíce rumu
4 vejce
300 g hladké mouky (nebo 150 g hladké a 150 g polohrubé)
60 g kakaa holandského typu
2,5 lžičky prášku do pečiva
půl lžičky soli
250 ml mléka
80 ml baileys
Na krém:
750 g mascarpone
120 g moučkového cukru
2 lžíce instantní kávy rozpuštěné ve 2,5 lžících vroucí vody
Na polevu:
400 g tmavé čokolády, nasekané
125 ml 40% smetany

Postup přípravy

1. Troubu předehřejte na 160 °C. Máslo, cukr a rum dejte do robotu a šlehejte 10–12 minut, abyste získali světlou krémovou hmotu. Postupně přidávejte vejce a dobře je zašlehejte. Poté přidejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sůl a mléko. Pak směs rozdělte do dvou máslem vymazaných forem o průměru 20 cm. Pečte 40–45 minut, nebo dokud těsto ulpívá na zabodnuté špejli. Vyndejte z trouby, nechte deset minut vychladnout ve formě a pak vyklopte na mřížku.
2. Mascarpone našlehejte s moučkovým cukrem a dvěma lžícemi instantní kávy rozpuštěnými ve dvou a půl lžících vroucí vody. Krém dejte stranou. Oba upečené korpusy horizontálně rozřízněte a každý ze čtyř dílů pokapejte baileys. Jeden díl potřete třetinou ochuceného mascarpone (krému), na něj posaďte další korpus, potřete druhou třetinou mascarpone, na něj dejte třetí korpus, potřete zbylým krémem a přiklopte posledním korpusem.
3. Udělejte polevu: Čokoládu nalámejte do rendlíku, přilijte smetanu a na středním plameni za stálého míchání zahřívejte, aby se čokoláda krásně rozpustila. Deset minut chlaďte a pak polevou potřete vršek i boky dortu.
TIP - Zmizí dřív, než vychladnou – dvojitá dávka se vám proto víc než vyplatí.

Pomohl vám recept?
142hodnocení4

Další videorecepty