
ČOČKOVÉ LASAGNE
Ingredience
4 | lžíce olivového oleje extra panenského |
1 | žlutá cibule |
100 g | červené čočky |
100 g | horské čočky NP Bio |
400 g | krájených sterilovaných rajčat |
4 | lžíce rajčatového protlaku |
2 | stroužky česneku NP Bio |
½ | lžičky sušeného tymiánu |
½ | lžičky sušeného oregana |
sůl | |
pepř | |
3 | snítky čerstvé bazalky |
1 | lilek |
2 | batáty |
60 g | hladké mouky |
600 ml | sójového nápoje NP Bio |
1 | špetka mletého muškátového oříšku |
100 g | cherry rajčat |
2 | snítky čerstvého tymiánu |
Postup přípravy
1. V pánvi na rozehřáté lžíci oleje nechte zesklovatět oloupanou, najemno nakrájenou cibuli. Přidejte 100 g červené čočky, 100 g horské čočky, 400 g sterilovaných rajčat, 4 lžíce rajčatového protlaku, 2 prolisované stroužky česneku, ½ lžičky sušeného tymiánu, ½ lžičky sušeného oregana, osolte a opepřete. Dochuťte lístky ze 2 snítek bazalky. Vařte, dokud nebude čočka měkká.
2. Mezitím nakrájejte lilek a 2 batáty na 0,5cm plátky. Plátky lilku osolte, nechte vypotit a poté osušte ubrouskem.
3. Na bešamel si v rendlíku rozehřejte 2 lžíce oleje, přisypte 60 g mouky a za stálého míchání připravte světlou jíšku. Zalijte 600 ml sójového nápoje a nechte provařit. Ke konci přidejte špetku muškátového oříšku a podle chuti osolte a opepřete.
4. Na dno zapékací mísy vymazané lžící oleje rozložte plátky batátů a na ně pak plátky lilku. Potřete čočkovou omáčkou. Pokračujte plátky lilku. Potřete vrstvou bešamelu a nakonec poklaďte cherry rajčaty nakrájenými na plátky. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 40 minut. Ozdobte tymiánem a zbylou bazalkou. Dokonalý veganský recept se může servírovat.