
Čočka na kyselo
Postup přípravy
1.Čočku přeberu a omyju ve studené vodě. Nechám ji hodinu namočenou a pak ji přibližně stejnou dobu vařím, až je měká. Zbylou vodu sliju do hrníčku.
2. Na másle osmahnu cibuli, zapráším ji moukou, krátce osmahnu a zaliju ji trochou vody scezené z čočky, promíchám a vmíchám do uvařené čočky. Dochutím octem, solí a pepřem a pár minut povařím.
3. Hlubokou nerezovou nebo smaltovanou pánev naplním vodou do výšky několika centimetrů a přivedu ji těsně pod bod varu. Poznám to podle toho, že se ode dna ke hladině pouštějí drobné bublinky. Vejce po jednom rozklepnu do misky. Do vody přidám lžičku octa a vařečkou utvořím uprostřed vody vír a jedno vejce do něj vložím. Vařím tři až čtyři minuty. Vejce vyndám děrovanou naběračkou a nechám ho okapat. Čočku podávám s pošírovaným vejcem a kyselou okurkou.