
Cajunské kuře s rýží
Ingredience
½ | lžíce mleté papriky |
½ | lžíce sušeného tymiánu |
5 | stroužků česneku, na plátky |
½ | lžíce kajenského pepře |
½ | lžičky soli |
500 g | kuřecích prsou, bez kůže, |
nakrájených na kousky | |
3 | plátky slaniny |
2 | lžíce řepkového oleje |
1 | střední cibule, nakrájená nadrobno |
1 | střední červená paprika, nakrájená |
na kousky | |
1 | řapík celeru, nakrájený na kousky |
2 | lžíce rajčatového protlaku |
400 g | dlouhozrnné rýže |
150 g | mraženého hrášku |
1 | litr kuřecího vývaru |
hladkolistá petrželka na ozdobu |
Postup přípravy
Smíchejte papriku, tymián, česnek, kajenský pepř a sůl. Směs rozdělte na poloviny, jednou posypte kostky masa a promíchejte.
V litinovém hrnci opékejte 5 minut na středním ohni slaninu dokřupava. Vyndejte ji děrovanou sběračkou na papírové utěrky. Ve stejném hrnci rozpalte olej a opékejte na něm kořeněné maso 3 minuty, aby se uzavřelo. Pak maso vyndejte stranou. Do hrnce vhoďte cibuli, nechte zesklovatět, přidejte papriku, řapíkatý celer a zbývající směs koření. Za stálého míchání opékejte 5 minut. Přidejte rajský protlak a minutu za stálého míchání opékejte. Přidejte maso, rýži, hrášek a vše zalijte vývarem, který trochu osolte. Přiveďte k varu, snižte teplotu, aby směs jen tak probublávala. Pod poklicí vařte 27 minut nebo tak dlouho, až rýže i maso změknou. Rozdělte na talíře a hotové jídlo ozdobte petrželkou a slaninou.