
Postup přípravy
1. Do sekáčku nasypte postupně 320 g bio třtinového cukru a rozmixujte ho na jemnou moučku. Do mísy vsypte 400 g bio mouky, 140 g připravené třtinové moučky, 75 g bio másla, 3 bio vejce, 2 lžíce bio medu, 2 lžičky bio kakaa, 1 lžičku sody a 2 lžičky perníkového koření a uhněťte v hladké těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho na 4 hodiny odležet do lednice.
2. Na pomoučněném vále vyválejte z těsta placku o šířce 3 mm. Nejprve vykrojte pomocí šablony základ věnce. Kruh o průměru 20 cm a šířce 4 cm přendejte na plech opatřený pečicím papírem. Ze zbytku těsta vykrojte jednotlivá pírka a nakonec i jednoho andílka. Vykrojené tvary přendejte na druhý plech opatřený pečicím papírem a pečte v troubě na 180 °C 10 minut dozlatova.
3. V robotu vyšlehejte 1 bílek spolu se 180 g třtinové moučky na hladkou polevu. Její konzistenci dolaďte trochou citronové šťávy. Polevu rozdělte do 4 misek. Jednu část nechte tužší na kontury a lepení perníčků. Zbývající 3 polevy dořeďte trochou citronové šťávy. Jednu misku nechte bílou, do druhé přidejte ½ lžičky kakaa a do poslední přidejte 1,5 lžičky kakaa. Některá pírka ozdobte jen konturou, další nabarvěte ostatními polevami. Po zaschnutí je dozdobte konturou.
4. Na kruhový základ věnce postupně tužší polevou přilepte jednotlivá pírka kolem dokola. Na závěr přilepte perníčkového anděla a nechte věnec zaschnout. Po zaschnutí věnec opatřete stuhou a čerstvou větvičkou jehličí. Krásné Vánoce!
TIP: Věnec bude krásný i na prostřené slavnostní tabuli a dovnitř můžete umístit svíčku jako svícen.
Tipy na polevy pro Andělský věnec
Bílková poleva
- Základ 1 bílek + 180 g třtinového cukru
- Třtinový cukr rozmixujte na moučku
- Třtinovou moučku před použitím prosejte
- Konzistenci dolaďte kapkami citronové šťávy
Kakaová poleva
- Přidejte prosáté kakao
- Podle množství kakaa upravte finální barevnost polevy