Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Babiččina svíčková omáčka s pohankovými plackami

Náročné Hlavní chod Počet porcí: 4 Magazín 11/2022
Náročné Hlavní chod Počet porcí: 4 Magazín 11/2022

Ingredience

100 g špeku
800 g hovězího zadního
45 g másla Česká chuť
2 lžíce sádla
4 mrkve
1⁄4 celeru
2 petržele
2 cibule
3 lžíce cukru krupice
2 lžíce octa
1 lžíce plnotučné hořčice Česká chuť
1 kostka hovězího bujónu
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
25 g hladké mouky Česká chuť
1 citron
200 ml smetany ke šlehání (31 %)
sůl
pepř
200 g pohanky lámanky NP Bio
200 g cukety
1 lžíce olivového oleje
2 vejce z podestýlky Česká chuť
1 stroužek česneku
1⁄2 hrsti majoránky
180 g polenty
160 g brusinkového džemu

Postup přípravy

1. Nakrájejte 100 g špeku na široké hranolky o rozměrech 1 × 10 cm a dejte je na tácku zatuhnout na hodinu do mrazáku. Odblaňte 800 g hovězího masa a dlouhým, úzkým, ostrým nožem podélně vytvořte několik dlouhých řezů ve směru vláken masa, do kterých postupně vsuňte špekové hranolky do hezké mozaiky. Pomocí potravinového provázku maso svažte do úhledného válečku. Na pánvi rozpalte 20 g másla a 2 lžíce sádla. Maso na něm zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Potom maso přendejte do pekáčku.
2. Očistěte 3 mrkve, 1⁄4 celeru, 2 petržele a nakrájejte je na kostičky. Vhoďte je do pánve s výpekem a orestujte dozlatova. Oloupejte 1 cibuli, nakrájejte ji najemno a vhoďte ke kořenové zelenině. Pokud se zelenina připaluje, přidejte trochu vody. Restovanou zeleninu posypte 3 lžícemi cukru a nechte trochu zkaramelizovat. Pak vše přelijte 2 lžícemi octa a nechte ho vyvařit. Přidejte ke směsi lžíci hořčice, kostku bujónu, podlijte 500 ml vody a vše promíchejte. Jakmile směs dojde k varu, přelijte ji k připravenému masu v pekáčku a dejte péct do trouby na 180 °C. Koření z 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření a 2 bobkových listů zavažte potravinovým provázkem do plátýnka, vhoďte k masu a pečte 2 hodiny do změknutí masa. Každých 30 minut maso otáčejte.
3. Po upečení maso a koření z pekáčku vyndejte. Maso nechte odpočívat stranou. Zbytek omáčky přeceďte a propasírujte přes síto do hrnce. V rendlíku rozpusťte zbylých 25 g másla a zasypte 25 g hladké mouky. Postupně opražte na světle hnědou jíšku a přidejte propasírovanou omáčku. Za občasného míchání vše provařte 20 minut, až se omáčka dobře spojí. Hotovou omáčku dochuťte šťávou z citronu, solí, pepřem, případně dalším cukrem. Nakonec vypněte plotnu, vše zalijte 200 ml smetany a pomalu promíchejte.
4. Pořádně propláchněte 200 g pohanky pod tekoucí vodou. Přesypte ji do rendlíku, zalijte 400 ml vody a osolte. Povařte 5 minut a pak nechte dojít pod pokličkou. Zbylou očištěnou mrkev najemno nastrouhejte, 1 oloupanou cibuli a 200 g cukety pokrájejte na jemné kostičky. Na pánvi rozpalte lžíci oleje a zeleninu na něm orestujte. Osolte a přisypte povařenou pohanku. Pak vmíchejte 2 vejce, 3 oloupané a nadrcené stroužky česneku a 1⁄2 hrsti majoránky. Přisypte 80 g polenty a vše promíchejte na lepivou směs. Ze směsi vytvarujte placky o velikosti 8 cm v průměru. Z obou stran poprašte placky polentou a dejte je na plech opatřený pečicím papírem pokapaným lžící oleje. Placky pečte v troubě předehřáté na 180 °C 20 minut dozlatova. Maso zbavte provázku a dejte prohřát do omáčky. Před servírováním ho vyndejte a nakrájejte na plátky. Na talíře servírujte pohankové placky, omáčku a plátky masa. Nezapomeňte vše tradičně ozdobit plátkem citronu a porcí brusinek. Nedělní oběd je na stole!

Pomohl vám recept?

Věrnostní program

muj albert.png

MŮJ ALBERT

muj albert.png
APLIKACE, KTERÁ VÁS  ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Maso

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

Rybi

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Bistro

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Bio

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

Pekařství

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Tržnice

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky

promise.png
fresh.png
ceska chut.png
perla.png
exellent.png