Není zelí jako zelí

Zelí se stejně jako například kedluben nebo květák vyšlechtilo z divoké brukve. Dělíme ho na tři druhy: hlávkové, pekingské a čínské. Hlávkové dále rozdělujeme na červené a bílé. Lidé si často pletou pekingské a čínské zelí, jelikož pekingské bývá někdy mylně označováno jako čínské. Rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že pekingské zelí tvoří hlávku a je u nás běžně dostupné, kdežto čínské zelí tvoří pouze volné listy připomínající spíše špenát a u nás jej naleznete pouze zřídka.

Hlávkové zelí pořídíte v čerstvé, sterilované i kysané podobě. Zbylé druhy pořídíte především čerstvé. Jaké zelí v obchodě vybrat je jen na vás, záleží také, na co jej budete chtít použít.

Koláč z čerstvého zelí a těstovinZ čerstvého zelí můžete připravit velmi chutný a zároveň jednoduchý slaný těstovinový koláč s italským nádechem.

Hodně zelí – zdraví

Léčivé účinky zelí byly využívány již ve starověkém Řecku jednak konzumací například při uretritidě, tak i zelnými zábaly na rány a kloubová onemocnění. Je bohatým zdrojem vitamínu C - mnohem větším, než je citrusové ovoce. Kromě vitamínu C se v zelí nachází velké množství vitamínu K, přičemž pouze 100g zelí vám dodá jeho potřebnou denní dávku. Skrývají se v něm i další vitamíny, minerály (draslík, hořčík, železo atd.) a například kyselina mléčná, která příznivě ovlivňuje trávicí ústrojí.

Zelí v kuchyni

Pokud si pořídíte čerstvé zelí, nezapomeňte jej nejprve pořádně omýt. Dále ho pak nakrouhejte a pokračujte dle vámi vybraného receptu. Čerstvé zelí můžete použít do různých salátů i polévek, sterilované nebo kysané zelí můžete rovněž použít do polévek ale také i do nejrůznějších hlavních jídel. Když si pořídíte čerstvé zelí, můžete si jej samozřejmě doma kvůli delšímu skladování sterilovat nebo si můžete připravit vlastní kysané zelí dle vlastní chuti.

Čerstvé zelí a jeho úprava

Z čerstvého zelí můžete připravit křupavý zelný salát nebo například salát coleslaw a jeho různé variace: s parmezánems čedarem apod.

Čerstvé zelí nechybí ani v některé z polévek. Svou podstatnou úlohu sehrává v ženami velmi oblíbené tukožroutské polévce, dále se objevuje v italské polévce minestrone či v hrdé ruské polévce boršč.

Pokud chcete zelné menu dotáhnout až do konce (vyjma dezertu), zkuste připravit některé z hlavních jídel, jako je například Asií inspirované kuře z pánve či tradiční vietnamské jarní závitky. K závitkům jako v prvně zmiňovaném receptu podávejte rýžové nudle. Příznivci bezmasých jídel ocení i zelné karbanátky, které rovněž zpestří jídelní stůl.

Kysané zelí v hlavní roli

Byl by hřích nezmínit se o tradiční staročeské zelňačce. Sousedé z Moravy by mohli namítat, že je lepší jejich valašská kyselica. Obě polévky jsou však víceméně totožné.

Na vašem jídelním stole se určitě jednou za čas objeví klasické knedlo vepřo zelo, kterému neodolá nejeden tatínek. Pokud rádi zkoušíte nové věci, můžete připravit zajímavé zelné knedlíky. Maďaři k nám donesli mimo jiné jeden z jejich velmi lahodných gulášů, kterým je segedínský guláš – jak jinak než se zelím.

Když se rozhodnete pro červené zelí, získáte ho především ve sterilované podobě. Toto zelí většinou doplňuje masové pokrmy s knedlíky, jako jsou například kuřecí stehna pečená na zelí. Na svatého Martina určitě nezapomeňte na svatomartinskou husu se zelím a knedlíky.

Nakládání zelí

V Albertu si můžete pořídit několik druhů kysaného zelí. Co když si ho ale chcete připravit doma?

Postačí vám jedna hlávka zelí, kterou nakrouhejte, vložte do mísy, přidejte sůl (asi 20g na 1kg zelí) a kmín. Někteří podle chuti přidávají ještě cibuli, jablka, křen, kopr či česnek. Mísu se zelím nechte přibližně 2 hodiny odstát (krásně pustí vodu), a poté si připravte sklenice. Naplňte je zelím a průběžně udusávejte paličkou či nějakou menší sklenicí tak, abyste vytlačili vzduch. Sklenici naplňte přibližně do dvou centimetrů od okraje. Zelí totiž trochu zvětší objem. Pak už jen překryjte sklenice potravinovou folií, utěsněte gumičkou a umístěte je na temné místo.

Zhruba po jednom až dvou dnech se fólie nafoukne a později zase splaskne. Když splaskne, proces kvašení je u konce. Pak doporučujeme vložit kysané zelí do chladničky a nechat alespoň 3 týdny uzrát. Zelí krásně změkne a můžete ho dále použít mimo jiné i na tradiční halušky se zelím.

KapustnicaNa Slovensku je zelí jednou z nejpoužívanějších ingrediencí v kuchyni. Vaří z něho spoustu národních jídel, jako je třeba tradiční kapustnica.