Obsah tuku v porovnání s ostatními druhy masa je velmi nízký, přesto se v kuřecím mase vyskytuje mnoho bílkovin a dalších užitečných látek. Pokud nemáte hubnoucí tendence, nevadí. Kuře lze totiž připravit na nespočet způsobů, tudíž na své si přijde opravdu každý. Kuře můžeme upravit vcelku i po jednotlivých částech. Vše se odvíjí od receptů, které pro přípravu masa zvolíte.

S poctivým vývarem nejdál dojdeš

Stejně jako z hovězího či vepřového připravujeme silné vývary i z kuřecího masa. Jak získat poctivý kuřecí vývar? Vařit celé kuře by byla opravdu škoda, postačí vám pouze jeho skelet a případně křídla. Výhodou je pořídit si v obchodu celé kuře, z kterého použijeme právě skelet s křídly a zbylé části můžeme upravit dalšími způsoby. Nejlepší vývar získáme pomalým vařením na mírném plamenu za průběžného odebírání vzniklé pěny. Jeho chuť můžeme posunout ještě o stupeň výše přidáním kořenové zeleniny a koření. Z vývaru dále připravujeme polévky (například Jarní polévku se ztraceným vejcem) i omáčky. Kuřecím vývarem rovněž podléváme maso při pečení.

Kuřecí polévka"Tahle polévka, princezna mezi všemi ostatními, není jen tak nějaké obyčejné jídlo. Je lékem pro tělo i duši, je dárkem pro někoho, kdo potřebuje dodat sílu nebo vyprostit z čehokoliv. Je taky znamením nedělní pohody doma.” Dita Pecháčková

Dušení aneb babiččino tajemství

Každý jistě zná tradiční oběd od našich maminek a babiček, čímž je například kuře na paprice neboli kuře na smetaně. A kde tkví tajemství měkkého a šťavnatého masa? Právě v dušení. Maso dusíme vždy na nějakém základu, nejčastěji na cibulovém, ke kterému můžeme přidat i další ingredience, jako je v tomto případě mletá paprika. Po přidání papriky nezapomínáme brzy maso podlít, aby nám paprika nezhořkla. Ke konci dušení zjemníme vzniklou omáčku smetanou. Podobným způsobem připravujeme rovněž kuřecí maso na smetaně s listovým špenátem, kuře na kari s kukuřicí apod. Které maso na dušení vybrat? Nejčastěji vybíráme kuřecí stehna, a to buď celá, nebo pouze její spodní část, kterým se také říká paličky. Jako přílohu podáváme houskový knedlík, rýži, těstoviny nebo dokonce i kuskus.

Kuře na papriceDostali jste při čtení chuť na kuře na paprice?

Pečené kuře – klasika české kuchyně

Pečené kuře je klasikou české kuchyně. O tom nepochybuje nejeden zkušený šéfkuchař a dokazují to i kuchařské knihy po našich rodičích a prarodičích, které obsahují desítky různých receptů na pečené kuře. Specialitou je například pečené kuře na pivní láhvi. Variací je však opravdu mnoho, například pečené kuře s citronem a tymiánem: 

Pečené kuře s brambory, tymiánem a citronem

Kuře pečeme celé i po částech, tedy pečeme stehna, křídla i prsa. Velmi oblíbená jsou pikantní pečená křidélka. Před pečením maso marinujeme, získá tak specifickou chuť podle surovin, které pro marinování použijeme. Marináda se většinou skládá z oleje, koření a dalších ingrediencí, kterými jsou například různé bylinky (tymián, bazalka, rozmarýn, šalvěj), česnek, med, hořčice, pivo a další. Společně s kuřetem můžeme péct i zeleninu jako například rajčata, cibuli, olivy apod. Nejčastějšími přílohami pro pečené kuře jsou brambory, bramborové knedlíky i rýže.

Smažení nejen v trojobalu

Přesně tak. Kuřecí maso lze smažit i na jiný způsob, než jsou klasické kuřecí řízky v trojobalu pokapané citronem, které vaše děti preferují před kaprem při štědrovečerní večeři. Tyto řízky se mimochodem smaží nejčastěji z kuřecích prsou. Smažením upravujeme například směsi kuřecího masa na asijský způsob, přičemž maso smažíme na rozpáleném tuku nejlépe na pánvi wok společně se zeleninou a dalšími ingrediencemi, jako je mrkev, pórek, paprika, bambusové výhonky, arašídy, nudle, sójová omáčka a další. Jako přílohu podáváme většinou rýži, nudle i rýžové nudle. U nás se pro tyto pokrmy uchytil obecný název kuřecí čína, proto pod tímto názvem lze najít desítky i zdánlivě odlišných receptů. Díky přítomnosti asijských rychlých občerstvení můžeme čerpat inspiraci přímo od zdroje. Na smažení používáme maso z kuřecích prsou a také maso z vykostěných kuřecích stehen, tedy stehenní řízky.

Grilování – matka obžerství

Co by to bylo za maso, kdybychom ho neupravovali rovněž na grilu. Z kuřecího masa grilujeme prsa, stehenní řízky, křidýlka nebo paličky. Maso před grilováním marinujeme, ale solíme až těsně před úpravou, sůl by totiž vytáhla z masa vodu a tím pádem by bylo sušší. Bohatě stačí, když maso marinujeme přibližně hodinu před grilováním. Často se kombinují sladké a pikantní chutě, přičemž základ vždy tvoří olej. Můžeme použít například kombinace medu a chilli, česneku a hořčice, česneku a bylinek apod. Pokud chceme získat opravdu křehoučké grilované maso, použijeme při marinování bílý jogurt v kombinaci například s římským kmínem, který má opravdu charakteristickou chuť a vůni, která vás okouzlí nádechem orientu. Vše můžeme dochutit solí i pepřem.

Kuřecí špíz posypaný zelenou petrželovou natí v detailuTipy bychom měli, můžeme tedy začít! Zkuste to třeba s jednoduchým receptem na Kuřecí špízy