Není houba jako houba

Žampion (přesněji žampion dvouvýtrusý) je houba, které se česky říká pečárka. Existuje vícero druhů, nás však zajímá pouze ten z talíře. Nejčastěji roste v lesích i na polích a loukách. Tedy naše území je pro něj ideální destinací. Pěstuje se zejména průmyslově po celém světě. I u nás naleznete pěstírnu žampionů - konkrétně v Soběslavi, odkud se vyvážejí i do zahraničí. U nás v Albertu pořídíte buď klasické bílé žampiony, nebo hnědé steakové. Jsou také v dostání v plátcích či konzervované.

Žampiony pečené s pestemŽampiony můžete plnit nejrůznějšími náplněmi. Získáte tak skvělý předkrm nebo chuťovku na posezení s přáteli. Příkladem jsou žampiony pečené s pestem a mozzarellou.

Na rozdíl od žampionu hlíva ústřičná roste na kmenech stromů. Její klobouk připomíná tvar ústřice, odkud vznikl i její název. Má velmi krátký třeň, který je opravdu tuhý, tudíž se nekonzumuje. Často se ale nechá vysušit, a poté se namele na houbový prach, který slouží jako aromatické koření. Její chuť je lehce nasládlá a voní intenzivní houbovou vůní. Hlíva ústřičná rovněž roste po celém světě. Daří se jí totiž jak v mírném pásu, tak i v subtropických lesích.

Žampiony a hlíva ústřičná jsou jediné houby, které u nás pořídíte v čerstvé podobě. Pro ostatní si musíte v sezóně skočit do lesa. Oba druhy hub rostou a zároveň se pěstují i na našem území. V Soběslavi pěstují kromě žampionů i hlívu ústřičnou. Dokonce se jedná o jednu z největších pěstíren ve střední Evropě.

Hlíva ústřičná a její účinky

Příznivé účinky hlívy ústřičné jsou dobře známy. Stala se totiž i součástí čínské medicíny i v podobě mastí a houbového prášku. Hlíva snižuje hladinu cholesterolu, stimuluje imunitní systém a je tzv. elixírem mládí. Obsahuje bílkoviny, vitamíny (B, C), riboflavin, minerální látky a spoustu dalších zdraví prospěšných látek.

Je to on, mého srdce žampion

Průzkumy dokázaly, že konzumace žampionů pomáhá proti astmatu, kožním potížím a některým alergiím, například potravinovým. Neví se ale, která látka v nich obsažená toto způsobuje. Dále obsahují látku snižující hladinu krevního cukru. Žampiony jsou rovněž bohatým zdrojem biotinu, který pomáhá proti vypadávání vlasů, lámání nehtů apod.

Hubky dupky do kuchyně

A jdeme na vaření. Houby jsou součástí kuchyní po celém světě. Stejně tak tomu je i u nás. Žampiony kromě toho, že je najdete na pizze, můžete smažit, dusit, péct, zapékat, grilovat apod. Hlívu můžete upravit podobně. Hodí se do polévek, omáček, salátů, pod maso a do dalších pokrmů, které vás jen napadnou. Houby mají v kuchyni všeobecně rozsáhlé využití. Tak proč toho nevyužít?

Někdo tvrdí, že by se před úpravou měly žampiony oloupat. Můžete tak učinit, ale stačí je pouze otřít vlhkým hadříkem. Poté můžete odkrojit nohy (nemusíte) a pokračovat dále dle vašeho receptu. Hlívu oproti tomu není nutné loupat, pouze odříznout třeň. Pěstuje se ve sterilním prostředí, takže se na povrchu vyskytuje výrazně méně nečistot. Oboje houby stačí tepelně upravovat jen několik minut. Rychle totiž změknou. Hlívu solte až ke konci tepelné úpravy, jinak by ztuhla, chová se totiž obdobně jako játra.

Dršťková polévka z hlívy ústřičnéNejoblíbenějším receptem z hlívy ústřičné je u nás bezpochyby dršťková polévka z hlívy ústřičné. Už jste ji vyzkoušeli?

Albertovy recepty

Žampionové recepty jsou poměrně rozšířenější než recepty z hlívy ústřičné. Dokazuje to i náš výběr. Po odstranění třeni můžete žampiony plnit nejrůznějšími náplněmi a dále zapékat. Příkladem jsou středomořské plněné žampiony nebo žampiony plněné pestem a mozzarellou. Po podušení a následném rozmixování získáte žampionovou polévku, ke které doporučujeme podávat česnekový chléb. Dušením vykouzlíte také skvělé kuře na šalotkách a žampionech. Žampionovou sestavu završuje žampionové rizoto.

U nás se stala asi nejoblíbenějším receptem dršťková polévka z hlívy ústřičné, přesto má hlíva bohatší využití v asijské kuchyni, která je velmi sympatická a zároveň nevyzpytatelná. Přesvědčte se sami v receptu na houbovo-bramborové kari s cizrnou. Nebo si připravte japonskou polévku s vepřovým masem a hlívou. A na závěr vám přinášíme jeden bonusový recept, kde se vyskytují oba druhy hub, a to v podobě nádivky do vepřové rolády.