Kdy na houby

Pokud ještě nemáte košíky plné hub a chcete mít co největší šanci na úspěch, máme pro vás několik tipů. Přirovnání „roste jako houby po dešti“ není pro nikoho novinkou. Všeobecně tedy platí, že houby rostou několik dní po vydatnějších deštích ideálně v bezvětří a za vyrovnaných teplot od 6°C do 24°C.

Jak houby uchovat

Pokud je vaše houbové bohatství větší než jen na jednu porci smaženice, budete potřebovat houby nějakým způsobem skladovat. Jak? Existuje několik způsobů, jak dosáhnout toho, že si budete moct vychutnat houby po celý rok – pokud vám tedy ještě nějaké zbudou. V každém případě nejprve houby důkladně očistěte. Mezi nejčastější způsoby konzervování hub patří tedy sušení, mražení, nakládání a zavařování.

Houby určitě nesušte na novinách, mohou totiž do sebe nasáknout tiskařskou čerň. Ideální je použít síto, na které naskládejte houby nakrájené na tenké plátky. Poté je nechte sušit na suchém a dobře vzdušném místě po dobu alespoň tří dnů. Usušené houby by měly šustit obdobně jako suché listí a měly by být lámavé. Následné jimi naplňte sklenice a překryjte plátnem či víkem. Před použitím v kuchyni houby namočte do vody, zkrátíte tak dobu jejich přípravy. Houby lze rovněž sušit i v troubě na pečícím papíře při teplotě 50°C s pootevřenými dvířky (kvůli úniku páry).

Při zamrazování hub je doporučujeme nejprve podusit nebo spařit vroucí vodou, jinak by v houbách zůstaly škodlivé látky, které bychom po rozmrazení zkonzumovali. Po podušení vložte vychladlé houby v krabičkách do mrazáku. Před použitím houby nerozmrazujte, ale přidejte je do pokrmu mražené.

Pokud houby nakládáte, potřebujete nejprve nálev, který se nejčastěji skládá z vody, octa, cukru, nového koření a bobkových listů. Variant může být samozřejmě více. Nálev přiveďte k varu, a poté odstavte. Houby před naplněním do sklenic povařte ve vroucí vodě, a poté opláchněte. Houby ve sklenici zalijte nálevem a uzavřete víkem.

Dalším způsobem konzervace hub je zavařování. Lze použít výše zmíněný způsob nakládání a pouze sklenice sterilovat. Nebo použijte čerstvé houby, osolte je a opepřete, nechte je 20 minut odležet, poté jimi naplňte sklenice, které uzavřete víkem, a dále sterilujte obvyklým způsobem. Sterilované houby můžete použít do omáček i hlavních jídel.

Bramboračka s houbamiTradiční bramboračka s houbami.

Houby na talíři

Kromě klasické smaženice a smažených hub v trojobalu, které dobře znáte, mají houby v kuchyni opravdu široké využití. Z celkového výběru vám dáme inspiraci v podobě receptů na tradiční i méně známé houbové pokrmy.

Houby se kamarádí i s polévkami a omáčkami. Důkazem je bezesporu krémová houbová polévka, tradiční kulajda nebo typická slovenská kapustnica. Dušené maso tvoří s houbami také lahodnou kombinaci. Houby se totiž výborně hodí například i do guláše. A co teprve, když připravíte hovězí guláš s houbami na pivě? Dušení s houbami je tedy opravdu radost. Přesvědčte se sami s recepty na hovězí zadní či vepřové panenky na houbách. Pokud zrovna neholdujete masu, můžete si připravit houbovou omáčku bez masa. Jako přílohu podávejte knedlíky či noky.

Trocha inspirace z Itálie také neuškodí. Houby zde naleznete například v krémovém rizotu či v receptu na gigli s houbami a parmezánem. Obecně je ale naleznete v nejrůznějších pokrmech s těstovinami.

Na závěr vás jistě potěší salát s houbami, brambory a špenátem. Jednoduše neodolatelná chuť, co vás pohladí na jazyku.

Malý úlovek? Nezoufejte!

Pokud se vám vaše houbaření příliš nevydařilo nebo máte na houby chuť třeba v zimě a žádné zásoby vám již nezbyly, můžete si spravit chuť některými z hub, které si u nás můžete pořídit celoročně. V sušené podobě u nás můžete pořídit lesní houby nebo například i jidášovo ucho, které se hodí do asijských pokrmů. Čerstvé žampiony v naší nabídce rovněž nechybí. Kromě využití na pizzu je možno žampiony plnit například pestem a mozzarellou nebo středomořskou směsí, a poté zapéct. V čerstvé podobě můžete taktéž pořídit i hlívu ústřičnou, kterou lze v kuchyni využít obdobně jako ostatní druhy hub, například jako nádivku do rolád a pečených mas. Žampiony můžete pořídit i v konzervách s nálevem.

Houbový kubaNezapomněli jste na tradiční vánoční pokrm houbový kuba? Nebo z vašich talířů již na dobro zmizel?

Když vyrážíte na houby do lesa, je důležité, abyste sbírali pouze jedlé houby. Pokud si u některých hub nejste jisti, zkuste je vyhledat v atlase hub, nebo je raději nejezte. Experimentování s neznámými druhy hub nedoporučujeme.