Šálek uvařené dýně pokryje více než 200% doporučeného denního příjmu vitaminu A. Ten pochází z karotenoidů, které mají na svědomí oranžovou barvu dýní. Vitamin A zlepšuje zrak, zejména za špatného osvětlení, brání vzniku rakoviny a prospívá zdraví kůže. K tomu přidejte vitamin C, D a E, vápník, hořčík, železo i proteiny. Dýně je prostě ohromně zdravá!

Jak vybrat dýni

V Albertu nejčastěji najdete muškátovou dýni nebo dýni Hokkaido. Oba tyto typy jsou v kuchyni velmi univerzální a hodí se pro přípravu polévek a sladkých i slaných receptů. Mají jemně nasládlou, oříškovou chuť, která trochu připomíná jedlé kaštany. Dýně Hokkaido se navíc nemusí loupat; slupka při tepelné úpravě krásně změkne.  

Sníst se dají i malé okrasné dýně, které mají krásné přezdívky jako biskupská čepice nebo chameleon. Slupku je lepší odstranit až po pečení, nebo z ní dužinu jen vydlabat; je dost tuhá a za syrova se špatně loupe.

Za vyzkoušení rozhodně stojí i podlouhlá špagetová dýně, která je věrná svému jménu: po tepelné úpravě se rozdělí na vlákna podobná špagetám. Stačí ji rozpůlenou upéct v troubě položenou řezem dolů, a pak použít jako přílohu k omáčkám nebo do polévky místo nudlí. Vlákna z upečené dýně snadno vytaháte vidličkou.

Dýně naslano

Nejjednodušší a přitom jeden z nejchutnějších způsobů přípravy vám nezabere skoro žádný čas - práci za vás udělá trouba. Vyzkoušejte náš recept na Pečenou dýni s česnekem a šalvějí, doplněnou dipem ze sýra cottage. 

Pečená zeleninaKdyž ji doplníte ještě další pečenou zeleninou, máte za chvilku hotovou lehkou a zdravou večeři.   

Pečenou nebo dušenou dýni snadno rozmixujete dohladka a proměníte ji v hustou, sametovou polévku. Děti i dospělí budou milovat Dýňovou polévku s praženými mandlemi nebo Dýňovou polévku s jablky a sýrovo-tymiánovými tousty. Polévka je vynikající i dochucená obyčejnou pažitkou.  

Vegetariánům se zavděčíte Dýňovými lasagnemi se šalvějovým máslem nebo Dýňovými placičkami podávanými s koriandrem. Další bylinka, která s touto baculatou zeleninou skvěle ladí, je rozmarýn.

Dýňový chleba s rozmarýnem

Po Dýňovém chlebu s rozmarýnem posypaném semínky se jen zapráší. Na našich stránkách najdete i spoustu dalších báječných receptů, včetně slaných dýňových koláčků, falafelů a několika typů dýňového rizota. Klikněte a nechte se inspirovat!

Sladké pečení s dýní

Dužina dýně je vynikající surovina do sladkých receptů. Použít můžete jakýkoliv typ, nejvíce se však na pečení hodí sladká máslová dýně (v anglických receptech ji najdete pod názvem butternut squash). Zkuste třeba recept na báječně oranžový Čokoládovo-dýňový cheesecake s drcenými sušenkami a domácím dýňovým pyré.  

Dýni můžete použít i místo mrkve ve vašem oblíbeném receptu na mrkvový dort. Nebojte se ani chuťových kombinací: Dužinu nastrouhejte a smíchejte se skořicí a její přirozenou sladkost zvýrazněte trochou medu. Dýně si dobře rozumí i se zázvorem a citrónovou kůrou.

TIP:
Pokud je po nastrouhání dýně trochu mokrá, stačí ji vyždímat a při pečení přidat pár minut navíc.

Co se semínky?

Vydlabaná semínka je škoda vyhodit. Jsou plná vitaminů a minerálů, snižují “špatný” cholesterol a slouží jako vynikající zdroj vlákniny. Navíc obsahují aminokyseliny, které jsou zásadní pro tvorbu serotoninu - hrst dýňových semínek vám tedy doslova zlepší náladu! Nechte je 10 minut povařit, aby změkla. Pak je osušte papírovou utěrkou, promíchejte s trochou oleje a oblíbeného koření (paprikou, pepřem a solí) a šoupněte na 45 minut do trouby zahřáté na 120°C. Budou zlatohnědé a krásně křupavé. Dobrou chuť!