Co je mango a kde se vzalo

Že se jedná o tropické ovoce, není třeba dvakrát zmiňovat. Mango je plod mangovníku. Existuje více než 1000 odrůd tohoto ovoce, což není úplně běžný fakt. Jeho zbarvení bývá od zelené přes žlutou až po červenou barvu. Dužina má sytě žlutou barvu a uvnitř se nachází dřevnatá nejedlá pecka, která se špatně odděluje od dužiny.

Není přesně známo, odkud pochází. Nejvíce se ale pěstuje v jižní a jihovýchodní Asii, především na území dnešní Indie. Proto se předpokládá, že pochází právě odtud. I proto se stalo součástí převážně asijské kuchyně. Nyní je ale rozšířené po celém světě, přičemž se mu daří jen v teplých, ideálně tropických oblastech. K nám se dováží pouze letecky, což se samozřejmě odráží i na ceně.

Thajský mangový salátMango je jedním ze symbolů asijské kuchyně, kde se pojí sladké, slané a pikantní chutě v dokonalou harmonii. Thajský mangový salát je toho důkazem.

Spousta zdraví v každém plodu

Je známo, že mango je velice vydatným zdrojem vitaminů. Kromě vitaminu D a K, které si tělo dokáže zčásti vytvořit samo, obsahuje mango všechny zbylé druhy vitaminů, jmenovitě A, B, C a E. Díky přítomnosti těchto vitaminů podporuje jeho konzumace mimo jiné spánek, zdraví vlasů, nehtů a kůže a zlepšuje metabolismus bílkovin a cukrů.

Vyjma vitaminů se v mangu ukrývá bohatství minerálů. Přítomnost mědi pomáhá kůži při opalování. Mangan podporuje tvorbu pigmentu v kůži a napomáhá správné funkci štítné žlázy. Hořčík hraje svou významnou roli jako podpora zdraví srdečního svalu, zároveň působí příznivě proti svalovým křečím. Zinek zpevňuje vazivové tkáně a draslík pomáhá vylučovat tuky z těla pryč. Toto jsou dostatečné důvody pro zařazení manga do našich jídelníčků. Když do toho připočítáme ještě jeho chuť, není o čem debatovat.

Mango v kuchyni

Příprava manga není nijak složitá, přesto byste předtím měli vědět několik informací. Zralé mango poznáte tak, že je měkké na dotek. Zároveň ze zralého rozkrojeného manga přímo vytéká jeho šťáva. Doporučujeme ho připravovat rovnou po vyndání z ledničky. Pokud jej necháte déle v pokojové teplotě, jeho chuť se typicky změní. Tato chuť připomíná pryskyřici a nebývá u nás moc oblíbená, v Asii je ale přímo žádoucí. Pro přípravu stačí pouze oloupat plod a vyjmout pecku.

Hodí se skvěle do ovocných salátů. Jak bylo výše zmíněno, nejvíce je rozšířené v asijské kuchyni, kde se přidává do vařených i smažených jídel. Výjimkou není ani grilování. Často se také stává součástí zmrzlin, koktejlů nebo čatní. Vhodné je například i na zavařování.

Vybrané recepty

Dozvěděli jste se, jak na mango a co všechno z něj můžete připravit. Nyní se podíváme na konkrétní tipy na recepty, které jsme pro vás připravili.

Je nutné zmínit zejména asijskou kuchyni, ve které hraje mango velmi významnou roli. Svou sladkou chutí dodá šmrnc pikantním pokrmům, čímž vznikne dokonalá kombinace chutí. Jistě vás přesvědčí kuřecí kari s mangem či thajský mangový salát s krevetami nebo hovězím masem. Přesuňme se do Japonska, kde si můžete vychutnat lahodné mangové nigiri sushi. Zmínili jsme se o tom, že mango lze i grilovat. Zde máte důkaz v podobě receptu. Doporučujeme taktéž vyzkoušet mangové čatní.

Mangové taštičkySvé oblíbení našlo mango i v dezertech. Chcete-li si dopřát něco exotického, co vám nezabere moc času, zvolte mangové taštičky. Nebudete litovat.

Aby také obstálo ve své ovocné roli, nemělo by chybět ani ve sladkých pokrmech, zejména v dezertech či nápojích. Jste-li příznivci jednoduchosti, vystačíte si s receptem na mangové taštičky s čokoládovou zmrzlinou. Trávíte-li v kuchyni raději déle času v rámci relaxace, můžete se vrhnout na obrácené mangové koláče, mangový cheesecake nebo si rovnou připravte svou domácí mangovou zmrzlinu. Po dobrém jídle i dobré pití, už jste vyzkoušeli mangový koktejl?