Co jsou vlastně zač?

Jáhly jsou vyloupaná zrníčka z prosa setého ve tvaru malých žlutých kuliček o průměru asi jeden milimetr. Proso je rostlina, kterou řadíme mezi čeleď lipnicovitých trav. Kromě potravinářství se jáhly využívají rovněž jako krmivo například pro ptáky. Dříve byly jáhly v kuchyni hojně využívány, později je vytlačila například rýže. Postupně se však stávají jáhly opět oblíbené především díky svým vlastnostem a příznivým vlivům pro náš organismus.

Pohanka, neboli její semena, pocházejí z pohanky seté – jednoleté byliny z čeledi rdesnovitých. Obdobně jako jáhly byla pohanka z našich talířů vytlačena jinými potravinami, avšak v posledních letech se opět vrací do našich jídelníčků z důvodu trendu zdravé výživy a konzumace BIO potravin.

Odkud se vzaly?

Jáhly (respektive rostlina proso) pochází původem z Číny, východní Asie, Indie a z jihovýchodního Ruska, odkud se později rozšířily díky stěhování národů do celého světa včetně naší země. Název jáhly pochází z praslovanštiny, jeho původ je však nejasný.

Původní výskyt pohanky seté se nacházel v Himalájích, kde byla tato rostlina domestikována. Poté se její pěstování přesunulo do Číny a Indie. V severní Indii znali pohanku již před 2500 lety. K nám se pohanka dostala přibližně v 13. století s nájezdy Tatarů. Tataři byli nevěřící, odtud pak vznikl název pohanka.

Jak prospívají našemu tělu?

Jáhly obsahují velké množství užitečných látek, které naše tělo potřebuje. Kromě toho jsou i velmi chutné a dobře stravitelné. Jáhly neobsahují lepek, tím pádem je můžeme zahrnout do bezlepkové stravy. Oproti tomu se v nich vyskytuje velké množství sacharidů (přes 70%), bílkovin (kolem 11%) a vlákniny (kolem 8%), dále velké množství minerálů, jako je draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek a v neposlední řadě vitamíny skupiny B. Díky všem těmto látkám se konzumování jáhel doporučuje sportovcům, dětem, rekonvalescentům a například osobám s trávicími potížemi.

Stejně jako u jáhel se u pohanky jedná o bezlepkovou potravinu, která obsahuje mnoho užitečných látek – zejména bioflavonoid rutin, který pomáhá léčit cévní onemocnění, křečové žíly, krvácení dásní apod. Pohanka rovněž obsahuje minerály jako draslík, vápník, fosfor a hořčík a také vitamíny skupiny B. Mimo jiné jsou v pohance obsaženy v obdobném poměru sacharidy a bílkoviny.

Pohankový tabboulehJak si nejlépe vychutnat pohanku? Určitě vyzkoušejte recept na Pohankový tabbouleh.

Jejich příprava

Před další úpravou je nutné jáhly nejprve umýt a poté několikrát spařit vroucí vodou, čímž se odstraní jejich hořkost, která by jinak narušovala chuť celého pokrmu. Po spaření se jáhly nejčastěji vaří v osolené vodě či v mléce v poměru 1 ku 2. Často lze již pořídit jáhly v instantní podobě, které se nemusí opakovaně spařovat.

Pohanku doporučujeme nejprve opražit na sucho, zvýrazní se tím její chuť. Poté ji vařte přibližně 20 minut ve vodě či mléce v poměru 1 ku 2.

Využití v kuchyni

Dříve se jáhly využívaly nejčastěji jako příloha v podobě kaše či jako součást polévek. Možnosti jejich úpravy jsou však daleko větší, jáhly lze totiž rovněž přidávat do omáček, do nádivek a náplní nebo například rozmixované do různých krémů. Můžete je připravit na sladký i slaný způsob, což podtrhuje jejich všestranné využití.

JáhelníkNejčastější pokrm připravovaný z jáhel je tradiční pečený dezert jáhelník, který jistě pamatuje nejeden z vašich rodičů a prarodičů. Abyste nemuseli lézt na půdu a oprašovat starou kuchařku, připravili jsme pro vás tradiční recept.

Pokud byste rádi věděli, jak vypadá polévka s jáhly, určitě vyzkoušejte jarní zeleninovou polévku s jáhelnou zavářkou, která je plná vitamínů.

Pohanka má téměř identické využití jako jáhly. Liší se pouze chutí, takže je pouze jen na vaší individualitě, kterou z těchto potravin si zvolíte jako součást svého zdravého jídelníčku. Kromě samotné pohanky se používá také pohanková mouka jako součást mnoha pokrmů.

Pro milovníky palačinek jsme připravili tři recepty, které obsahují pohankovou mouku. Určitě vyzkoušejte netradiční nadýchané palačinky a la Rous s jahodami nebo například poněkud běžnější variantu, kterou jsou pohankové palačinky s marmeládou. Kdo si libuje v palačinkách na slaný způsob, jistě ocení pohankové palačinky se šunkou a špenátem.