Babiččino tajemství

Jistě si vzpomínáte na nedělní dýchánky u rodičů a prarodičů, kde se ke kávě a čaji vždy podávala nějaká ta dobrota. Maminky a babičky tahaly esa z rukávů v podobě napečených koláčů, řezů, závinů a podobně. A kde se skrývala jejich tajemství? Částečně i v jablkách. V jejich receptech měla jablka téměř pokaždé své zasloužené místo, přesto jsme byli při každé návštěvě opět překvapeni. Jak to dělaly? Pojďme tomu společně přijít na kloub.

Pečení je radost – s jablky dvojnásob

A co že se dá všechno z jablek upéci? Například lahodný jablečný závin neboli štrúdl. Každý jistě zná i dědovu variantu s pivním těstem. Těsto se uhněte z mouky, vody, vajec, špetky soli, cukru, másla a z kapky octa (případně piva). Složení náplně závisí na individualitě receptu, ale nejčastěji je tvořena ze strouhaných jablek, rozinek, cukru a skořice. Odpočaté těsto vyválejte na tenké plátky, poklaďte náplní, zabalte do štrúdlu, potřete vejcem a poté pečte při 180°C přibližně 35 minut.

Dalším překvapením, s kterým jste se určitě setkali, je jablečný koláč. Receptů na jablečný koláč existuje mnoho, spousta lidí si totiž upravovala recepty podle sebe tak, aby jim koláč chutnal co nejlépe. Jablečný koláč se nejčastěji skládá ze dvou vrstev těsta, přičemž mezi nimi se opět nachází jablečná náplň.  

Křehký jablečný koláčV tomto případě se jedná o křehké těsto. V náplni se kromě jablek, cukru a skořice objevuje tvaroh a případně lučina. Těstem tedy poklaďte spodní část a stěny formy, na to přijde náplň a navrch znovu těsto. Koláč pečte přibližně půl hodiny.

Můžete se setkat rovněž s variantou z listového těsta, které tvoří pouze spodní vrstvu koláče.

Velmi oblíbená je také žemlovka, jejíž „těsto“ se skládá z veky či toustového chleba, který z obou stran potřete máslem, poté z vrchní strany potřete marmeládou, poklaďte strouhanými jablky a přiklopte dalším chlebem (vekou). Sendviče vyskládejte do pekáče a zalijte směsí z mléka, vajec, rozinek a cukru. Navrch můžete přidat zbylou marmeládu. Žemlovku pečte přibližně 45 minut.

Kromě těchto dobrot lze z jablek připravit nesčetné množství jiných pokrmů jako například jablečné koblížky, stará dobrá pečená jablka, v poslední době moderní jablečné muffiny nebo dříve již zmiňované hraběnčiny řezy v bezlepkové variantě. Jablka se však mohou objevit i v některých hlavních jídlech, kde se pojí jejich sladká chuť se slanou. Příkladem by mohla být například pečená kachna s jablky. Často jsou tyto chutě spojovány také v orientálních kuchyních.

Nejen pro ty nejmenší

Že z jablek lze připravit téměř vše, co vás napadne, dokazuje například jablečná přesnídávka, kterou potěšíte ty nejmenší ve vašem rodinném kruhu. Přesnídávku připravíte tak, že oloupaná a nakrájená jablka uvaříte ve vodě a podle chuti přidáte cukr a skořici. Uvařená jablka rozmixujte a nechte vychladnout. Poté přesnídávkou naplňte sklenice a skladujte v ledničce.

Pokud vaše ratolesti trochu povyrostou, často z přesnídávky přesedlají na marmeládu. Tu lze rovněž připravit z jablek často v kombinaci i s jiným ovocem, přičemž ovoce uvařte zvlášť a propasírujte, poté smíchejte a spolu povařte. Zavařeninu dochuťte cukrem a citronovou šťávou a naplňte jí sklenice, uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Nesmíme opomenout sušená jablka neboli křížaly. Naivně jsme si v dětství mysleli, že křížaly mají něco společného s žížalami. Křížaly je zbytečné připravovat doma, lze je totiž bez problému u nás pořídit. Co je důležité, že křížaly v sobě uchovávají všechny vitamíny a důležité látky. Proto jsou velmi zdravé.

Kachna s jablkyNa závěr pro vás máme recept na medovou kachnu s jablky. Její příprava zabere sice více času, ale výsledek stojí za to.