Co je cizrna?

Cizrna, tedy jeden z jejích druhů – cizrna beraní, je vedle hrachu a fazolí jedna z nejdůležitějších luštěnin, která má kulovitý tvar s charakteristickým zobáčkem. Cizrna beraní bývá rovněž nazývána jako římský hrách. Její chuť bychom mohli charakterizovat jako jemně oříškovou. Rostlina cizrny je jednoletá vytrvalá bylina se složenými listy, kterou řadíme mezi bobovité. Existuje však velké množství druhů cizrny, které ale v tomto případě pro nás není důležité.

Odkud pochází?

Předpokládá se, že cizrna byla vyšlechtěna již před 7000 lety v oblasti dnešního jihovýchodního Turecka a Sýrie. Odtud se rozšířila do pásu od východního Středomoří až po střední Asii. Později se samozřejmě rozšířila do celého světa.

V současnosti je největším producentem cizrny Indie, dále se pěstuje například na Blízkém východě, v severní Africe a v Mexiku.

Rajčatová polévka s cizrnouPokud byste rádi připravili nějaký předkrm, který bude obsahovat cizrnu, určitě sáhněte po receptu na rajčatovou polévku s cizrnou. Zjistíte, že rajčatová polévka může chutnat i trochu jinak, než jste zvyklí.

Zdroj zdravé výživy

Díky významnému obsahu látek, které jsou důležité pro naše tělo, řadíme cizrnu do zdravé výživy. Na své si přijdou i milovníci BIO potravin, jelikož cizrnu můžete pořídit i s označením BIO. Díky svým výživovým vlastnostem může nahradit obiloviny. Cizrna totiž neobsahuje lepek, tím pádem se hodí pro osoby s bezlepkovou dietou. Oblíbenost cizrny stoupá také mezi vegetariány a vegany.

Obsahuje velké množství vlákniny, která zabraňuje vstřebávání cholesterolu do krve a pomáhá správnému chodu ve střevech, dále obsahuje bílkoviny, které jsou důležité například při stavbě buněk. Kyselina listová obsažená v cizrně ovlivňuje správnou funkci nervové soustavy. V cizrně se rovněž vyskytují vitamíny skupiny B a také velké množství železa, které je potřebné pro osoby trpící chudokrevností.

Pokud máte v souvislosti s luštěninami potíže s nadýmáním, vařte je společně s bylinkami, jako jsou bazalka, oregano, majoránka, saturejka nebo libeček. Kromě eliminace nadýmání dodají bylinky pokrmu novou chuť.

Příprava cizrny

Cizrnu můžete pořídit buď suchou, nebo sterilovanou. Sterilovaná cizrna má výhodu v tom, že je již měkká a lze ji ihned použít, kdežto suchou cizrnu musíme nejprve namočit do vody nejlépe na den až dva, aby „oživla“ a vyklíčila, a poté je nutné ji uvařit na mírném plameni přibližně hodinu do měkka. Teprve pak ji můžete použít tam, kde je jí třeba.

Cizrna v kuchyni

V kuchyni se používá cizrna jako taková nebo i její mouka. Cizrnová mouka může nahradit mouku pšeničnou, to znamená, že po ní můžete sáhnout při přípravě jíšky, těst a podobně.

Samotná cizrna má, podobně jako kuskus, opravdu všestranné využití. Můžete ji využít jako přílohu k masům, jako součást salátů, polévek či dalších hlavních pokrmů. Každý si může pro sebe najít to pravé „ořechové“.

Pokud jste milovníky salátů, ať už jako předkrmů či hlavních jídel, máme pro vás několik vydařených receptů. Pokud máte chuť na trochu netradiční salát, vyzkoušejte cizrnový salát z kapustiček.

Další netradiční variantou salátu je cizrnový salát s pečenými fazolkami, balkánským sýrem a pastou ze sušených rajčat a paprik. Zkuste rovněž i méně dietní cizrnový salát s pečeným květákem a špekem. Pro ty, co neodolají rybím pokrmům, přinášíme cizrnový salát s tuňákem.

Špenátovocizrnové karíPokud máte zálusk na nějaké hlavní jídlo, kterým byste chtěli doma překvapit hladové krky, vyzkoušejte recept na masové koule v omáčce s cizrnou a vejci či opět trochu netradiční pokrm špenátovocizrnové karí.

Kdo má rád například kuře na paprice, může připravit obdobnou krémovou omáčku cizrna na paprice.

Pokud cizrna již patří do vašeho jídelníčku, pak je to jedině dobře. Pokud ještě ne, nikdy není pozdě začít.