Suché či čerstvé?

Suché těstoviny neboli bezvaječné se vyrábí z pšeničné mouky a z vody. Tím pádem jsou velmi trvanlivé. Můžeme je totiž skladovat až dva roky. V Itálii stanovuje zákon, že se suché těstoviny smějí vyrábět pouze z tvrdé pšenice durum, která obsahuje více lepku a proteinu.

Čerstvé těstoviny se od suchých liší v tom, že se do těsta přidají vejce. Díky vejcím lze těstoviny skladovat v chladničce pouze několik dní. Čerstvé těstoviny si můžeme připravit doma sami nebo za pomocí strojku na těstoviny, kterým těsto hladce uválíme a poté z něho dle nástavců vytvoříme spaghetti (či spíše linguine), tagliatelle nebo fettucine. Čerstvé těstoviny se více používají na severu Itálie oproti suchým, které častěji naleznete na jihu.

Rigatoni s bazalkovým pestemRigatoni s bazalkovým pestem si svou jednoduchostí jednoduše zamilujete. 

Všechny těstoviny (kromě pečených) se vaří v osolené vroucí vodě – přibližně litr vody na 100 gramů těstovin způsobem „al dente“, tedy měly by být pevné, aby se daly kousat, avšak ne příliš tvrdé. Trik, jak zjistit, zda jsou těstoviny hotové, vypadá tak, že těstovinu hodíte na zeď. Pokud drží na zdi, těstoviny jsou hotové. Těžko říci, co vám na to řeknou ostatní členové rodiny týden po výmalbě interiéru.

Druhy těstovin

Kromě dělení na suché a čerstvé se těstoviny dělí na plněné a neplněné, které se dále dělí na jednotlivé druhy podle svých tvarů. Plněné těstoviny se nejčastěji plní sýrem, mletým masem, rajčaty, špenátem, houbami a podobně. Mezi plněné těstoviny řadíme například:

  • Tortellini – taštičky ve tvaru prstýnku z italské provincie Bologna.
  • Ravioli – taštičky ve tvaru čtverečku z italské provincie Emilia Romagna.
  • Cappeleti – plněné těstoviny ve tvaru kloboučků.
  • Canelloni – dlouhé těstovinové válečky (až 10 cm), které se nejčastěji zapékají.

    Mezi nejznámější neplněné těstoviny patří například:

     
  • Spaghetti – kulaté nudlové těstoviny.
  • Penne – duté válcové těstoviny, které jsou diagonálně zaříznuty.
  • Fettucine – ploché těstoviny ve tvaru stužek.
  • Tagliatelle – podobné jako fettucine, avšak jsou o něco užší.
  • Linguine – ještě užší těstoviny než tagliatelle. Překlad slova linguine znamená „jazýčky“.
  • Fusilli – u nás nazývané vřetena či vrtulky.
  • Lasagne – ploché těstoviny určené pro přípravu stejnojmenného pokrmu.
  • Gnocchi – řadíme do těstovin, přestože se jedná spíše o knedlíčky z mouky, krupice a brambor. Často se prodávají již ochucené (špenátem, sýrem apod.)

Existují však desítky dalších těstovin, které mohou mít například i různé barvy díky špenátu, řepě, inkoustu sépie apod.

Italská Bruschetta

Zkuste připravit italské menu s těstovinami pro svou rodinu. Inspiraci můžete získat v našem článku o italské kuchyni.