Jak poznat dobré rajče bez ochutnání

Rajčata nejlíp chutnají na konci léta. Rozdíl mezi sezónními a skleníkovými plody je opravdu propastný. Právě teď rajčata krásně voní a jsou přímo nabitá chutí, sluncem a létem. Ve vašem místním Albertu je navíc v sezóně koupíte za pár kaček!

Při výběru nejlepších rajčat vám pomůže nos; měla by mít výraznou, sladce zemitou vůni. Pokud si náhodou přinesete domů nezralé plody, můžete je nechat dozrát na okenním parapetu nebo uložené v hnědém papírovém sáčku.

Kam s nimi?

Čerstvým rajčatům se v ledničce moc nelíbí. Vydrží tak sice déle než na stole, chlazení ale potlačuje jejich chuť. Pokud tedy nejsou přímo přezrálá, je lepší je uchovávat v pokojové teplotě. Když víte, že nestihnete zralou úrodu spotřebovat dříve než za pár dní, uložte je do chladničky v perforovaném sáčku a vyndejte je nejméně půl hodiny před jídlem.

Když vaříte s konzervovanými rajčaty a nespotřebujete celou plechovku, uložte zbytek obsahu do nekovové vzduchotěsné dózy. V lednici vydrží ještě cca dva dny.

Tipy na přípravu rajčat

Pro tepelnou úpravu obecně platí následující načasování: Celá rajčata budou v troubě hotová cca za 15-20 minut, rozpůlená na grilu za 3-4 minuty a plátkům smaženým na pánvi stačí dvě až tři minuty na každé straně.

Pečená rajčata v zeleninové polévce s lilkem a cizrnou vám zaručeně rozjasní i ten nejdeštivější letní den.

Domácí rajčatová omáčkaBáječná je i domácí rajčatová omáčka, kterou můžete přidat třeba k našim osvědčeným pikantním karbanátkům.

Pomalé pečení navíc rozbije buněčné stěny plodů a pomůže tělu lépe vstřebat lykopen, kterého jsou rajčata plná. Tento antioxidant je ještě účinnější, než vitamin E – chrání srdce i kůži a podporuje imunitní systém.  

Sušení zvýrazní přirozenou kyselost rajčat, koncentruje a zintenzivní jejich chuť. 

Domácí sušená rajčataDomácí sušená rajčata provoněná tymiánem snadno připravíte podle našeho receptu. Jsou to malé chuťové bomby,  perfektní do rizota, těstovin i na grilované sendviče a k zavaření do sklenic.

V létě by byl přímo hřích nepřidat do košíku malá třešňová rajčátka, která mají v sezóně intenzivně sladkou chuť. Jsou ideální do salátů a omáček na těstoviny a skvěle chutnají pečená v troubě. Vyzkoušejte je zapečené s rybou v lehkém letním receptu na pangasia s limetkovou salsou,  nebo je nakrájejte do pomazánky se sýrem cottage.  Na večírky a jako chladivé dochucení jídel se hodí studená rajčatová salsa.

Pár praktických triků:

  • Kyselost při vaření zmírní trocha cukru nebo soli, které „vytáhnou“ a zvýrazní chuť plodů. Přidat můžete i špetku jedlé sody, rajský protlak nebo nastrouhanou mrkev.
  • Rajčata rychleji a bezpečněji nakrájíte nožem se zoubkovaným ostřím. 
  • Nevařte je v hliníkovém hrnci; hliník špatně reaguje s kyselostí rajčat, výsledek by mohl být nahořklý a mít mdlou barvu.
  • Rajská jablka s vydlabanou dužninou vám poslouží jako efektní mističky na přílohu nebo omáčku. Před plněním je nechte 10 minut odkapat "dnem vzhůru".   
  • Rajčata zazáří v kombinaci s bylinkami: bazalkou a oreganem, tymiánem, pažitkou a česnekem. Zkuste je ochutit i méně tradičně - koprem, sezamovými semínky, majoránkou a estragonem.