Dip versus omáčka

Cože to je vlastně ten dip? Toto slovo bylo přejato z anglického jazyka a znamená namočit, ponořit apod. Kdybychom to chtěli přeložit do češtiny, mohly bychom použít slovo omáčka, avšak díky významu slova omáčka v české kuchyni spíše pro část hlavního jídla je tento výraz dosti nepřesný. Význam by možná nejlépe vystihovalo slovo namáčka, slovo dip je však mnohem zapamatovatelnější. Proto se tato dvě  (dipy a omáčky) užívají většinou společně a ve většině případů znamenají totéž. Laicky řečeno: dip je hustá tekutina z různých přísad, do které namáčíme své grilované pochoutky pro dosažení ještě lepší chuti.

Tmavá glazura ve skleniciHoisin glazura se hodí na jehněčí, vepřové, kuřecí, krůtí maso, šunku, kachnu a lososa. Glazury jsou dalším oblíbeným doplňkem ke grilování, které jej posunou na gastronomický zážitek.

Koupit hotový, či připravit svůj?

V obchodech naleznete nesčetné množství dipů a omáček různých typů a chutí od kečupů a hořčic přes sladké dipy s ovocem až po pikantní chilli omáčky, takže přijít na své si můžete i bez námahy pouhým výběrem dle svého gusta a momentální chuti.

Pokud se rozhodnete pro zajímavější a dobrodružnější variantu připravit si dip v prostředí své kuchyně, určitě nebudete zklamáni. Kombinací nejrůznějších ingrediencí můžete získat takový dip, který nikde nekoupíte a ještě k tomu svou šikovností oslníte své blízké a přátele u společného grilování.

Dip z podmáslí a modrého sýruJak by takový dip mohl vypadat? Mezi nejčastější ingredience používané při přípravě dipů patří majonéza, olej, rajčatový protlak, česnek, jogurt, kysaná smetana apod. Vidíte, že variant může být opravdu mnoho. Zkuste například dip z podmáslí a modrého sýru, nebo některý z našich receptů na domácí dipy a omáčky. Nechte se inspirovat a překvapte své přátele něčím novým.