Ovoce, či zelenina?

Přestože se avokádo nejčastěji používá v kombinaci se zeleninou, řadíme ho mezi ovoce. Strom, který toto ovoce plodí, se nazývá hruškovec přelahodný. To dost vypovídá i o hruškovitém tvaru plodu. Zajímavostí je, že strom hruškovce bývá stále zelený.

Zralé avokádo poznáte tak, že má zvenku tmavě zelenou barvu a je měkké na dotyk. Uvnitř se nachází zelenožlutá dužina, kterou dále využíváme, a také kulatá nejedlá dřevnatá pecka.

Avokádový tartarDopřát si doma trochu luxusu neznamená utrácet obrovské peníze. Avokádový tartar s krevetami je toho skvělým příkladem.

Avokádo a zdraví

Avokádo patří mezi ovoce s nejnižším obsahem vody. Podobně je na tom například banán nebo olivy – ano, olivy také patří mezi ovoce. Zároveň obsahuje nejvíce železa a tuků v porovnání s ostatními druhy ovoce. V obou případech se jedná o pozitivní informaci, jelikož i přestože se obvykle železo rostlinného původu hůře vstřebává, díky obsaženému vitaminu C se vstřebává opravdu dobře. Železo pomáhá proti anémii a doporučuje se konzumovat zejména těhotným ženám. Co se týče vysokého obsahu tuků, je dokázáno, že tuky z avokáda výrazně snižují hladinu cholesterolu.

Kromě tuků a železa je avokádo bohaté na minerály, vitaminy a vlákninu. Minerály zastupují zejména draslík, měď, magnesium a fosfor. U vitaminů se jedná především o vitaminy skupiny B a dále C, E, K nebo H.

Díky své zásaditosti působí příznivě na sliznici a na žaludeční prostředí. Dále pomáhá proti nervozitě, depresím a stresu. Avokádo by tedy nemělo chybět v žádném jídelníčku.

Dejte však pozor na své mazlíčky. Obsahuje totiž persin, který je silně jedovatý zejména pro ptáky. Konzumace avokáda by pro ně znamenala smrt. Obdobně to platí i pro psy a kočky. Určitě jim nenechávejte olízat talíř od pomazánky apod.

Zpracování avokáda

Nesnažte se ho nikdy oloupat. Nejdříve jej nožem rozkrojte (na výšku) napůl, dejte však pozor na pecku uvnitř, která se nepřekrajuje. Avokádo překrojíte obkroužením kolem pecky. Jakmile máte rozkrojeno na dvě půlky, odstraňte pecku. Tu nevydlabávejte, ale lehce do ní sekněte nožem, trochu pootočte a vyjměte. Dále můžete použít dužinu vcelku či ji nakrájet nebo rozetřít. Ve všech případech ji doporučujeme vydlábnout ze slupky lžící.

Pokud se rozhodnete naporcovat avokádo, ale dále ho chcete použít až později, pokapejte ho citronovou šťávou. Jinak by vám zhnědlo, což nechceme.

Avokádo a recepty

Můžete jej tepelně upravit, ale nejlépe chutná za syrova. Mezi nejčastější použití patří saláty, pomazánky, dipy nebo například chuťovky. Díky své chuti, která není ani sladká, slaná či kyselá, se hodí téměř kamkoliv.

Avokádový salátAvokádo se nejčastěji používá do salátů. Už jste někdy zkoušeli salát s avokádem?

Avokádo se díky své ne příliš výrazné chuti hodí do jakéhokoliv salátu. Připravit si můžete buď klasický zeleninový salát s avokádem, nebo například teplý kuřecí salát s avokádem.

Pokud máte rádi dipy a pomazánky, určitě byste si měli vyzkoušet mexickou specialitu guacamole, kterou podávejte nejlépe s nachos. Guacamole bývá často součástí mexických quesadillas. Můžete si rovněž připravit avokádový dip, který se hodí k tenkým plátkům hovězího masa. Můžete si ho dát i jen s opečenou bagetkou. Bagetka stačí i k avokádové pomazánce s paprikou.

Rozšířenost avokáda po celém světě dokazuje i japonské maki sushi s uzeným lososem a avokádem. A na závěr jsme si pro vás připravili sladkou tečku v podobě avokádových brownies.