Co jsou to luštěniny?

Luštěniny nebo také luskoviny patří do skupiny rostlin, jejichž plody využíváme pro přípravu pokrmů. K těmto vděčným plodům patří fazole, hrách, čočka, sója či například cizrna, o které se můžete dočíst také v článku, který jsme pro vás připravili. My se budeme věnovat především fazolím, hrachu a čočce. Složením se luštěniny podobají více obilninám nežli čerstvé zelenině. Kromě bobů se jako zelenina u některých druhů (např. u fazolí) používají i lusky, což jsou nezralé plody luštěnin.

Jednotlivé luštěniny se dále dělí na další druhy. Kupříkladu u nás (v ČR) si můžete pořídit kolem sedmi druhů fazolí: červené velké ve tvaru ledviny, černé fazole ve tvaru ledviny, bílé fazole ve tvaru ledviny, červené drobné fazole adzuki, nazelenalé fazole mungo, bílé fazole s černým okem a bílé fazole navy. Hrách naleznete v obchodě zelený či žlutý. Čočka se dále dělí na zelenou a červenou.

Polévka z červené čočkyUž jste doma vyzkoušeli červenou čočku? Pokud ne, polévka z červené čočky je ideálním receptem pro seznámení s její chutí.

Odkud pocházejí

Nejstarší pěstovanou luštěninou jsou pravděpodobně fazole, které byly pěstovány v Jižní Americe již 8 000 př. n. l. Do Evropy je dovezli Španělé v 16. století. O století později je využívala téměř celá Evropa, v kuchařských knihách se však objevily až na počátku 19. století.

Téměř ve stejné době jako fazole se na území Mezopotámie (dnešní Turecko, Írán, Írák, Palestina) pěstovala čočka i hrách. Do střední Evropy se dostaly již v období kolem 5 500 př. n. l., tedy ve stejné době jako obilí.

Vliv na naše zdraví

Důležitou vlastností luštěnin je jejich vysoký obsah bílkovin (přibližně 25%) a velmi nízký obsah tuku. Luštěniny jsou vhodné pro diabetiky, protože nezvyšují obsah cukru v krvi. Mimo jiné jsou luštěniny dobrým zdrojem vlákniny a minerálů, jako jsou vápník, železo, hořčík a draslík. Obsahují rovněž vitamíny skupiny B.

Pokud při konzumaci luštěnin trpíte nadýmáním, doporučujeme upravovat luštěniny společně s bylinkami jako například libeček, estragon, majoránka, bazalka a další. Nadýmaní předejdete také rozmixováním, mletím či pasírováním luštěnin.

Příprava

Příprava se od jednotlivých druhů luštěnin může lišit. Záleží také, v jaké podobě si je pořídíte. Fazole, hrách i čočku můžete pořídit v suché podobě, přičemž je musíte namočit do vody na několik hodin nejlépe přes noc, a poté je vařit do změknutí přibližně hodinu a půl. Doba vaření rovněž závisí na jednotlivých druzích. Fazole je nutné uvařit opravdu důkladně, jinak by v nich mohly zůstat jedovaté látky.

hrachová kašeLuštěniny se u nás zpracovávaly již od pradávna. Dokazuje to tradiční česká hrachová kaše, kterou podávejte nejlépe s uzeným masem a dozlatova osmaženou cibulkou na ozdobu.

Dále například fazole či hrách můžete pořídit sterilované v plechovkách v různých nálevech. Nálevy mohou být slané či nasládlé a u fazolí mohou obsahovat například rajčatovou omáčku, chilli apod. Také se můžete setkat s tím, že v jedné plechovce bude více druhů fazolí. Sterilované luštěniny nemusíte namáčet a vařit, můžete je ihned použít.

Luštěniny v kuchyni

Luštěniny jsou v kuchyni všestranně využívány po celém světě. Mohou se objevit na talíři jako příloha například v podobě kaší nebo jako součást polévek, salátů či hlavních jídel.

Vyzkoušejte například kubánské národní jídlo congrí, ve které jsou fazole jako doma. Pokud máte chuť na ostřejší mexickou kuchyni, dopřejte si chilli con carne – směs z hovězího masa, fazolí, rajčat a chilli. Víte, že v anglické snídani také nechybí fazole? Stojí za to vyzkoušet. V Rusku a jeho sousedních zemích na stole nesmí chybět boršč, kde se fazole rovněž nachází. Že fazole nechybí ani v salátech, dokazuje zeleninový salát se slaninou a fazolemi.

Rozemletím hrášku můžete získat hrachovou kaši, ke které se výtečně hodí uzené maso a okurka. Obdobným způsobem si můžete připravit hrachovou polévku, která dobře zasytí. Celý hrášek se stal součástí či doplňkem mnoha pokrmů a salátů, jako je například kuskus s kuřetem, italské rizoto, středozemní salát s těstovinami či rýžový salát s tuňákem.

Kdo by neznal tradiční čočkovou polévku s párkem? Můžete rovněž vyzkoušet variantu s červenou čočkou, získáte překvapivý výsledek. Není nad to si připomenout tradiční čočku na kyselo, velmi jednoduché, levné a vděčné jídlo. Dopřejte si i trochu exotiky v podobě čočkového karí. Milovníci salátů si mohou rovněž přijít na své, máme tu totiž netradiční recept na čočkový salát.