Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyTradiční jablečný závin s vanilkovým krémem
Albert logoAlbert logo
  • Tradiční jablečný závin s vanilkovým krémem
Tradiční jablečný závin s vanilkovým krémem

Tradiční jablečný závin s vanilkovým krémem

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Dezert

Ingredience12 porcí

12 porcí
  • Máslo 60 g
  • Mouka hladká 300 g
  • Sůl
  • Vejce 2 ks
  • Voda 4 plž
  • Kvasný ocet 2 plž
  • Jablko 400 g
  • Citronová šťáva 1 plž
  • Skořice mletá 3 člž
  • Cukr krupicový 60 g
  • Cukr vanilkový 1 ks
  • Strouhanka 30 g
  • Vlašské ořechy 100 g
  • Rozinky 30 g
  • Vaječný bílek 1 ks
  • Vanilkový lusk 1 ks
  • Cukr moučkový 30 g
  • Smetana ke šlehání 250 ml
  • Vaječný žloutek 2 ks
  • Citronová kůra 1/2 člž
  • Máslo 60 g
  • Mouka hladká 300 g
  • Sůl
  • Vejce 2 ks
  • Voda 4 plž
  • Kvasný ocet 2 plž
  • Jablko 400 g
  • Citronová šťáva 1 plž
  • Skořice mletá 3 člž
  • Cukr krupicový 60 g
  • Cukr vanilkový 1 ks
  • Strouhanka 30 g
  • Vlašské ořechy 100 g
  • Rozinky 30 g
  • Vaječný bílek 1 ks

Příprava

1
Rozehřejte troubu na 170 °C, horní a dolní ohřev.
2
Do prosáté mouky se špetkou soli zapracujte vajíčka, máslo, vodu a ocet. Vláčné těsto rozdělte na dvě poloviny a nechte odpočinout. Plech vyložte pečicím papírem.
3
Jablka oloupejte, nastrouhejte na plátky a zakápněte citronovou šťávou, přidejte skořici, vanilkový i klasický cukr a promíchejte.
4
V pánvi nasucho opražte strouhanku. Vyválejte těsto na tenký obdélníkový plát. Posypte ho polovinou strouhanky, navrch rozložte polovinu směsi jablek, posypte polovinou ořechů a rozinek.
5
Přehněte postranní okraje a zabalte. Stejným způsobem připravíte i druhý závin. Oba záviny potřete bílkem a dejte péct do trouby zhruba na 40 minut nebo dozlatova.
6
Vanilkový krém: Nejprve dejte na mírném ohni vařit smetanu.
7
Podélně rozkrojte vanilkový lusk a nožem vyškrábněte dužinu. Přidejte ke smetaně a nechte pět minut lehce probublávat, občas promíchejte.
8
Žloutky vložte do větší nádoby a přidejte cukr a citronovou kůru. Prošlehejte a za stálého míchání přilévejte horkou smetanu.
9
Na sporáku si připravte vodní lázeň (v hrnci přiveďte vodu k varu a na hrnec postavte nerezovou misku se směsí na krém). Za stálého míchání nechte krém pomalu houstnout. Poté odstavte a ihned podávejte.
1
Rozehřejte troubu na 170 °C, horní a dolní ohřev.
2
Do prosáté mouky se špetkou soli zapracujte vajíčka, máslo, vodu a ocet. Vláčné těsto rozdělte na dvě poloviny a nechte odpočinout. Plech vyložte pečicím papírem.
3
Jablka oloupejte, nastrouhejte na plátky a zakápněte citronovou šťávou, přidejte skořici, vanilkový i klasický cukr a promíchejte.
4
V pánvi nasucho opražte strouhanku. Vyválejte těsto na tenký obdélníkový plát. Posypte ho polovinou strouhanky, navrch rozložte polovinu směsi jablek, posypte polovinou ořechů a rozinek.
5
Přehněte postranní okraje a zabalte. Stejným způsobem připravíte i druhý závin. Oba záviny potřete bílkem a dejte péct do trouby zhruba na 40 minut nebo dozlatova.
6
Vanilkový krém: Nejprve dejte na mírném ohni vařit smetanu.
7
Podélně rozkrojte vanilkový lusk a nožem vyškrábněte dužinu. Přidejte ke smetaně a nechte pět minut lehce probublávat, občas promíchejte.
8
Žloutky vložte do větší nádoby a přidejte cukr a citronovou kůru. Prošlehejte a za stálého míchání přilévejte horkou smetanu.
9
Na sporáku si připravte vodní lázeň (v hrnci přiveďte vodu k varu a na hrnec postavte nerezovou misku se směsí na krém). Za stálého míchání nechte krém pomalu houstnout. Poté odstavte a ihned podávejte.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 7 dní

Od 24.04.2024 do 30.04.2024

Platný ještě 14 dní

Od 17.04.2024 do 07.05.2024

Platný ještě 7 dní

Od 24.04.2024 do 30.04.2024

Platný ještě 14 dní

Od 17.04.2024 do 07.05.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.