Newsroom
Informační servis společnosti Albert ČR

Stojí za to vědět

Mějte zprávy z Alberta jako první

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích....
Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení....
Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy...
Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům....
Zobrazit celou zprávu

Těžká sváteční jídla, cukroví i oslavy spojené s alkoholem jsou již minulostí. Novoroční jídelníček by měl obsahovat co nejrozmanitější spektrum potravin. Důležitý je dostatek zeleniny, libového masa
a luštěnin. Ve vyváženém jídelníčku by neměly chybět také nejrůznější druhy olejů, semínek, ořechů, ale i šťavnatých klíčků, které pokrmy krásně dozdobí a dochutí.

 

Naše tipy, jak odlehčit jídelníček

  1. Žitné namísto pšeničného pečiva

Už dávno neplatí, že pečivo do zdravého jídelníčku nepatří. Tělo však získá více živin, pokud mu namísto klasického pšeničného dopřejeme zdravější formu, například žitnou. Takové pečivo má totiž vysoký podíl vlákniny a déle tak zasytí. „Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, zvolte pečivo, které obsahuje příměs žitné mouky,“ radí pekař Václav Bozděch, manažer vlastní výroby pečiva v obchodech Albert a dodává: „Poměr žita a pšenice v pečivu poznáte podle názvu. Pokud je pečivo pšenično-žitné, znamená to, že je v něm vyšší poměr pšeničné mouky. V případě žitno-pšeničného pečiva převládá právě mouka žitná.

  1. Alkohol jen výjimečně

Alkohol obsahuje prázdné kalorie, kterých se ve zdravém jídelníčku snažíme vyvarovat. Slazené likéry, ale i tvrdý alkohol jsou kaloricky velmi bohaté. Alkohol všeobecně také podporuje chuť k jídlu a nezdravým pokrmům. Jedno pivo nebo sklenička vína hubnoucí snahy nijak neohrozí, pokud po nich sáhneme jen při speciálních příležitostech.

  1. Návrat k luštěninám

Luštěniny jsou stále opomíjené, možná i kvůli špatným vzpomínkám na školní jídelny. Nicméně jsou skvělým zdrojem bílkovin a obzvláště v jídelníčku vegetariánů a veganů by neměly pravidelně chybět. Velmi chutné jsou například mungo fazole nebo méně známé adzuki. Výhodou červené
a černé čočky beluga je, že se nemusí namáčet a její příprava tak potrvá pouze několik minut.

  1. Ořechy ano, ale jen malé množství

Při tvorbě zdravého jídelníčku bychom neměli zapomínat ani na ořechy a semínka. Pro redukci váhy je však nezbytné hlídat jejich množství. Tyto potraviny jsou totiž velmi bohatým zdrojem tuků, které jsou pro organismus přínosné, ale jen v omezeném množství. Každý člověk by měl za den sníst ideálně tolik ořechů a semínek, kolik se mu vejde do sevřené dlaně.

  1. Různé druhy olejů

Oleje nemusí sloužit jen k nezdravému smažení. Zdravější varianty jako jsou dýňový, sezamový nebo konopný olej skvěle doplní zdravý jídelníček. Pár kapek efektivně ozdobí syté krémové polévky nebo dodají chuť v troubě upečené zelenině. Zdravé tuky si můžeme dopřát také v podobě avokáda. I při konzumaci olejů je však důležitá střídmost.

  1. Trend jménem micro-greens

Micro-greens neboli klíčky jsou přímo nabité živinami. Klíčky jsou již běžně k zakoupení
i v supermarketu v úseku ovoce a zeleniny v chladících zařízeních. Také v domácnosti je dobré uchovávat je v ledničce, aby vydržely co nejdéle čerstvé. Další možností je si je vypěstovat. „Pro domácí nakličování můžete zakoupit speciální klíčící misky. Vybraná semena namočte přes noc do vody, aby se probudila k životu a nabobtnala. Poté vodu slijte a nechte semena klíčit v klíčící misce. Dvakrát denně proplachujte vodou a přibližně do týdne je již můžete přidat do pokrmů a ozdobit jimi talíř,“ radí Alena Paldusová, manažerka výživového programu Zdravá 5.

  1. Vyzkoušejte nové druhy zeleniny

Zelenina je při hubnutí zásadní součástí jídelníčku. Některé druhy je lepší konzumovat syrové, jiné zase tepelně upravené. V úseku zeleniny je dostupných čím dál více druhů zeleniny, které zpestří zdravý jídelníček nejen chutí, ale také svým vzhledem. Nové druhy zeleniny jsou skvělé pro vyzkoušení netradičních receptů, stačí se inspirovat například na internetu. Nejvíce živin si však zachovává zelenina čerstvá nebo vařená v páře.

  1. Jde to i bez masa

Dříve nebylo běžné konzumovat maso každý den, tak jako dnes. Při redukci váhy není nutné jej z jídelníčku úplně vyřazovat, bohatě postačí omezení v podobě například jednoho bezmasého jídla týdně. Je to také vhodná příležitost vyzkoušet jiné zdroje bílkovin jako jsou tofu, seitan nebo tempeh. Ty jsou dnes již běžně k sehnání ve zdravých úsecích supermarketů nebo hypermarketů.

  1. Sacharidy spíše dopoledne

Sacharidy obsažené v pečivu, rýži, těstovinách nebo bramborách jsou pro naše tělo důležité, protože mu dodávají energii pro výkon. Skvěle se hodí jako součást jídelníčku během dopoledne nebo na oběd, jelikož tak dodají energii do celého dne. Naopak velké množství těchto sacharidů ve večerních hodinách není optimální, tělo je již nevyužije a ukládá je přímo do tuků.

  1. Když hřešit, tak s mírou

Oblíbených sladkých či slaných delikates se nemusíme vzdávat ani při sestavování novoročního jídelníčku. Někteří preferují zvolit si jeden den v týdnu, kdy se v konzumaci nijak neomezuje, i tak je ale potřeba hlídat, aby příjem nebyl příliš velký a nezhatil tak snahu předešlých dní. Jiným zase vyhovuje dopřát si jednou za čas čokoládu nebo brambůrky za předpokladu, že zbytek jídelníčku je celkově vyvážený.

salat

Schovat zprávu
222 tisíc korun putovalo do dětských domovů. Obchůdky s Albertem dětem zpříjemnily svátky

222 tisíc korun putovalo do dětských domovů. Obchůdky s Albertem dětem zpříjemnily svátky

Do letošního ročníku vánočních Obchůdků s Albertem se i přes pandemií ztíženou situaci zapojilo...
Do letošního ročníku vánočních Obchůdků s Albertem se i přes pandemií ztíženou situaci zapojilo celkem 30 dětských domovů a neziskových organizací z celého Česka. Část z nich nově prodávala výrobky i...
Do letošního ročníku vánočních Obchůdků s Albertem se i přes pandemií ztíženou situaci zapojilo celkem 30 dětských domovů a neziskových organizací z celého Česka. Část z nich nově prodávala výrobky i online. Malí obchodníci utržili za své vlastnoručně vyrobené dekorace a ozdoby celkem 222 tisíc...
Do letošního ročníku vánočních Obchůdků s Albertem se i přes pandemií ztíženou situaci zapojilo celkem 30 dětských domovů a neziskových organizací z celého Česka. Část z nich nově prodávala výrobky i online. Malí obchodníci utržili za své vlastnoručně vyrobené dekorace a ozdoby celkem 222 tisíc korun. Díky projektu Nadačního fondu Albert si takto osvojují základy finanční gramotnosti a připravují...
Zobrazit celou zprávu

Letos proběhl již devátý ročník Obchůdků s Albertem. „Tak jako celý letošní rok, i Obchůdky byly úplně jiné, než jsme byli zvyklí. Do poslední chvíle jsme řešili jejich průběh. Místo tradičních obchůdků v prodejnách Albert jsme zajistili vytápěné venkovní stánky. Nově jsme část obchůdků přesunuli do internetového prostředí, kde probíhal online prodej. I přes nepříznivou situaci jsou děti i zákazníci moc spokojeni, a všem pateří velké poděkování,“ říká Petra Režná, manažerka Nadačního fondu Albert.

 

Celý výtěžek putuje přímo dětem

Malí obchodníci si díky devátému ročníku Obchůdků s Albertem opět vyzkoušeli celý proces od nákupu materiálu, výroby produktů, nacenění až po prodej a komunikaci se zákazníky. Letos je navíc také nafotili, aby je mohli nabízet i online. „Pro děti jsou to cenné zkušenosti, které jim jistě pomohou při vstupu do samostatného života,“ dodává Irena Adámková, zástupkyně ředitele Dětského domova Prostějov. Na nákup materiálu jim přispívá Nadační fond Albert.

Celý výtěžek z prodeje putoval přímo do rukou konkrétních organizací. Obchůdky pravidelně organizujeme již od roku 2012. Za tu dobu přinesly dětem téměř tři miliony korun,“ doplňuje Petra Režná. S utrženými penězi dětské domovy nakládají podle vlastního uvážení. Nejčastěji jdou na odměny dětem jako je například společný výlet, sváteční večeře či na různé dobroty. „Výtěžek z prodeje použijeme na vyplacení odměny dětem, které se podílely na výrobě a samotném prodeji, ale i na něco společného pro všechny děti,“ popisuje Irena Adámková.

obchudky NFA 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dřevěný stánek navodil vánoční atmosféru

Do letošního ročníku se již po několikáté zapojil i Dětský domov Rovečné. „Přes počáteční obavy z venkovního prodeje jsme se nakonec shodli na tom, že to v Nadačním fondu skvěle vymysleli. Stánek s dřevěnou konstrukcí krásně navodil vánoční atmosféru. Lidé na nás reagovali moc hezky, popovídali si s námi za dodržení všech opatření i bezpečných odstupů, a také nakoupili. Během půl dne jsme tak prodali téměř vše, co jsme vyrobili. Vše dopadlo na jedničku a výdělek je úžasný. Už teď začínáme přemýšlet, co budeme vyrábět příští rok,“ říká Ivana Benešová, vychovatelka z Dětského domova Rovečné.

Děti už mají i své zákazníky, kteří se každoročně vracejí. „Opět přišli naši stálí zákazníci, kteří děti už znají. Prohodili s nimi pár slov, jak se mají, co škola, a především děti slyšely, jak se nabízené zboží lidem líbí. Nakupující chtěli často vědět, jak se dekorace vyrábí. Hitem letošních obchůdků byli opět andílci z korálků, pedigu, korku a keramiky,“ popisuje Irena Adámková.

obchudky 2020

 

Schovat zprávu
Francouzská bageta: oblíbené pečivo bylo objeveno před 100 lety

Francouzská bageta: oblíbené pečivo bylo objeveno před 100 lety

K francouzské kuchyni bezpochyby patří typické sýry nebo víno s nezaměnitelnou chutí. Tradiční...
K francouzské kuchyni bezpochyby patří typické sýry nebo víno s nezaměnitelnou chutí. Tradiční sezónní pokrmy představují také vánoční šneci či žabí stehýnka servírovaná o vánočních svátcích. Co k...
K francouzské kuchyni bezpochyby patří typické sýry nebo víno s nezaměnitelnou chutí. Tradiční sezónní pokrmy představují také vánoční šneci či žabí stehýnka servírovaná o vánočních svátcích. Co k zemi galského kohouta však neodmyslitelně patří je francouzská bageta. Podává se téměř ke všem pokrmům...
K francouzské kuchyni bezpochyby patří typické sýry nebo víno s nezaměnitelnou chutí. Tradiční sezónní pokrmy představují také vánoční šneci či žabí stehýnka servírovaná o vánočních svátcích. Co k zemi galského kohouta však neodmyslitelně patří je francouzská bageta. Podává se téměř ke všem pokrmům a je výjimečná především svou texturou a nezaměnitelnou jemnou chutí. Oblibě se těší po celém světě.
Zobrazit celou zprávu

Francouzská bageta tak, jak ji dnes známe má křupavý povrch, ale po zakousnutí uspokojí měkkým vnitřkem. Má jemnou chuť, která skvěle doplní jak sladké, tak slané jídlo, avšak výborná je i sama o sobě. Od ostatních druhů pečiva se liší svým tvarem, podélnými řezy, dobře vypečenou zlatavou kůrkou a velmi jemnou porézní střídkou.

Kromě tradiční francouzské bagety nalezneme dnes v pekárnách a obchodech další druhy, které se liší v závislosti na použité mouce. V souladu s trendy zdravého životního stylu jsou to například bagety z celozrnné žitné mouky, z cereální mouky nebo s obsahem nejrůznějších semínek. „V posledních letech je i v našem oboru znát touha zákazníků zkoušet nové chutě. V našich vlastních pekárnách nabízíme kromě světlých baget také bagetu sedmizrnnou, rustikální s pohankou nebo kornbagetu, která je druhou nejprodávanější hned po tradiční světlé bagetě. Naposledy jsme do nabídky zařadili bagetu celozrnnou se slunečnicovým semínkem, kterou pečeme z vlastního těsta,“ uvádí Václav Bozděch, který se stará o vývoj a výrobu vlastní značky pečiva v obchodech Albert. Výjimkou nejsou ani bagety na sladký způsob, do kterých se přidávají například vlašské ořechy.

Kde se francouzská bageta objevila a kdo měl možnost ji ochutnat jako první?

Poválečné omezení provozu francouzských pekáren

V době před první světovou válkou byly ve Francii populární klasické chleby, podobné těm, které známe dnes. Jejich příprava byla pro pekaře již zajetou rutinou, která ovšem vyžadovala specifický postup. Těsto se zadělávalo večer, přes noc několik hodin kynulo a nad ránem jej pekaři vkládali do pecí, aby bylo hotové pečivo připravené mezi šestou a sedmou hodinou, kdy lidé začínali chodit do práce.

Zlom přišel po válce, kdy byla země podobně jako zbytek světa v těžké ekonomické situaci, a vláda se tak rozhodla omezit provoz pekáren v nočních hodinách. Ty musely mít zavřeno mezi desátou hodinou večerní a čtvrtou hodinou ranní, což jim znemožňovalo dodržet postup pro přípravu tradičního pecnu chleba. Píše se tak rok 1920, kdy se pařížští pekaři rozhodli využít technologie parní trouby, kterou již několik let disponovali a vytvořili jedinečné pečivo s křupavou kůrkou, které bylo díky svému složení a postupu přípravy hotové k prodeji maximálně do tří hodin. Vznikla tak ikonická francouzská bageta s typickým tvarem, o němž se traduje, že byl zvolen z důvodu, aby se zemědělcům, kteří v té době patřili mezi nejčastější zákazníky, dobře nosil pod ramenem. Pařížané si bagetu zamilovali a netrvalo dlouho, než se její popularita rozšířila po celé Francii. Dnes patří mezi nejoblíbenější druhy pečiva po celém světě.

Od historie do současnosti

I dnes je bageta každodenní součástí většiny francouzských domácností, celé rodiny si ji dopřávají ke každému hlavnímu jídlu. Ráno například s džemem, přes poledne jako předkrm nebo nezbytnou součást oběda a večer s různými druhy sýrů a dobrým vínem. Každý poctivý pekař vám potvrdí, že bagetu je třeba konzumovat čerstvou, uvádí se ideálně do pěti hodin od dopečení. Jak upřesňuje Václav Bozděch: „Bageta je určena k přímé spotřebě během dne, nedoporučuje se skladovat ani balit, neboť postupně ztrácí svůj charakter křupavosti a vláčnosti. Nejlépe uděláte, pokud si ji z obchodu odnesete čerstvou v otevřeném sáčku s perforací.“  Není tak divu, že většina Francouzů je zvyklá navštěvovat pekařství denně, někteří dokonce dvakrát tak, aby měli čerstvou bagetu ke každému hlavnímu jídlu.

V české kuchyni je bageta často spojována s občerstvením pro nejrůznější rodinné oslavy a večírky. Lze z ní připravit chutné sendviče nebo oblíbené jednohubky. Stačí ji namazat domácí pomazánkou, dozdobit zeleninou a silvestrovská pochoutka je na světě.

5 faktů o francouzské bagetě

  • Slovo bageta pochází z francouzského „baguette“, což se dá přeložit jako hůlka nebo proutek. Název je odvozen od jejího typického tvaru.
  • Ve Francii se ročně prodá přes 10 miliard baget, to je v přepočtu zhruba půlka bagety na osobu na den.
  • V ČR se prodej baget zvýšil za posledních 5 let o téměř 225 %. V roce 2019 se v obchodech Albert prodalo přes 7 milionů kusů francouzské bagety. *
  • K přípravě tradiční francouzské bagety se používají jen čtyři základní ingredience: pšeničná mouka, voda, droždí a sůl.
  • Standartní bageta se vyrábí z 390 g těsta, po upečení by měla vážit 250 g, zbytek tvoří voda, která se odpařuje při pečení. Běžná bageta je tři až čtyři centimetry vysoká, pět až šest centimetrů široká a její délka může dosahovat až jednoho metru.

*Prodejní data obchodů Albert z let 2014–2019.

bageta2

Schovat zprávu
Další zprávy