×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Vánoční rybí polévka
120 minut a více , Polévka , Vysoká náročnost , Česká , Vánoce , Vaření ,

Vánoční rybí polévka

Co budu potřebovat

1 kapr
divoké koření (2 bobkové listy, 4 kuličky černého pepře, 1 kulička nového koření)
2 cibule
200 g kořenové zeleniny do vývaru a na základ (mrkev, petržel, celer)
50 g másla + na rohlíky
100 g květáku
30 g hladké mouky
60 ml smetany
sůl, pepř, muškátový oříšek
2 rohlíky Nyní v akci
2 hrsti hladkolisté petržele

Jak na to?

1. Kapra vykuchejte, odřízněte z něj hlavu a ploutve. „Nesmíte zapomenout vyříznout žábry a dát pozor, aby se neporušila žluč, vývar na polévku by byl hořký,“ upozorňuje šéfkuchař Roman Paulus. Vnitřnosti, jako jsou jikry, mlíčí a játra, lehce očistěte a dejte do chladu.
2. Hlavu a ořez z kapra propláchněte, zalijte 3 litry studené vody, přidejte divoké koření, oloupanou, překrojenou cibuli a část kořenové zeleniny. Mírně osolte a hodinu vařte. Pak přelijte přes jemný cedník, abyste získali čirý vývar. Maso oberte od kosti, zbytek vyhoďte.
3. Na másle dozlatova zpěňte květák rozděleny na růžičky a pokrájenou zbylou kořenovou zeleninu, zaprašte moukou a zalijte vývarem. „Vývar přilévejte postupně a metličkou promíchávejte se zeleninovou jíškou, abyste získali spíš hustší zaklad polévky,“ radí šéfkuchař.
4. Přiveďte k varu a vařte 25 minut. Po 10 minutách přidejte pokrájené vnitřnosti, maso od kosti a smetanu, ochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem a podle chuti osolte.
5. Rohlíky pokrájejte na kostičky a na másle je osmažte dozlatova. Nakonec do nich zamíchejte nasekanou petrželku a posypte jimi polévku.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj