×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Rybí polévka z kapra s krutony
60 minut , Polévka , Střední náročnost , Česká , Pro gurmány , Vánoce , Vaření ,

Rybí polévka z kapra s krutony

Co budu potřebovat

4 kapří hlavy
2 mrkve
2 petržele
1 celer
1 cibule
sůl
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
muškátový oříšek
krutonky z bílého chleba
hladkolistá petrželka

Jak na to?

Na Vánoce se často podávala také rybí polévka. Ctíte ještě některé ze starých českých tradic?

1) Rybí hlavy očistěte, jednu mrkev, jednu petržel, celer a cibuli oloupejte, celer rozpulte a dejte vše vařit do 2 litrů studené vody spolu se solí, bobkovým listem a novým kořením.

2) Vařte, dokud zelenina nezměkne, pak ji vyndejte spolu s bobkovým listem a vývar přeceďte.

Mezitím si připravte zeleninu a jíšku:
3) Zbylou mrkev a petržel oloupejte a nastrouhejte nahrubo na struhadle nebo nakrájejte na kostičky.

4) Na pánvi zpěňte máslo, osmahněte na něm nakrájenou zeleninu a postupně ji zasypte moukou a za stálého míchání smažte, dokud jíška nezačne bublat a nezezlátne.

5) Nechte ji na ohni, pořád míchejte a postupně do ní vlévejte vývar. Nejdřív vznikne kaše, pak postupně základ polévky.

6) Nechte ho 5 minut vařit, pak do něj přidejte libové maso z kapřích hlav.

7) Polévku dochuťte špetkou muškátového oříšku, případně solí a ještě pár minut vařte.

8) Podávejte ji s krutonky a petrželkou.

Tip do kuchyně

 

Krutonky připravíte jednoduše. Starší pečivo nakrájíte na kousíčky a pak na lžíci oleji osmažíte do křupava.

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj