×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Gratinované brambory
10 minut , Nízká náročnost , Česká , Pro gurmány ,

Gratinované brambory

Co budu potřebovat

500 ml smetany ke šlehání
500 ml mléka Nyní v akci
3 stroužky česneku
1,5 kg brambor Nyní v akci
150 g sýru Gruyère nebo ementálu Nyní v akci

Jak na to?

1. Nejdřív si předehřeju troubu na 190 °C. Brambory pečlivě oloupám a nastrouhám je na struhadle na asi tři milimetry tenké plátky.
2. Do hrnce naliji smetanu a mléko, vhodím celé stroužky česneku a přivedu k jemnému varu. Teprve pak přidám plátky brambor, nechám je tři minuty probublávat a usilovně míchám, aby se neslepily a nepřilnuly ke dnu hrnce.
3. Děrovanou naběračkou brambory vyjmu z mléka a polovinu jich naskládám do zapékací mísy a zasypu polovinou sýra. Přidám druhou polovinu brambor.
4. Z mléka a smetany vyndám česnek a naběračkou brambory zaliji tak, aby tekutina dosáhla k poslední vrstvě, ale brambory neplavaly. Navrch nasypu sýr. Peču pětatřicet až čtyřicet minut a nakonec na pět minut zvýším teplotu v troubě, aby se udělala zlatavá krusta.
TIP – Gratinované brambory jsou moc dobré, když je okořením čerstvou šalvějí nebo tymiánem. Dobrý je i pepř.

Pořídíte z letáku

  • současná cena: 17,90 cena před slevou: 24,90
    sleva: −18 %
  • současná cena: 17,90 cena před slevou: 19,90
    sleva: −10 %
  • současná cena: 23,90 cena před slevou: 29,90
    sleva: −20 %

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj