×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Čočková polévka
90 minut , Polévka , Střední náročnost , Česká , Bezmasé , Vaření ,

Čočková polévka

Co budu potřebovat

1 stroužek česneku
1 cibule
1 mrkev
2 řapíky celeru
2 lžíce olivového oleje Nyní v akci
11/2 hrnku čočky
1 1/2 lžičky sušeného tymiánu
1 lžička sušeného oregana
1 lžička sladké papriky
1 kostka zeleninového bujonu
sůl
pepř
hladkolistá petrželka
housky

Jak na to?

1. Nejdřív si připravím zeleninu. Česnek a cibuli nasekám nadrobno, mrkev mám ráda na kolečka a řapíkatý celer na silnější půlkolečka. Když mám jarní mrkev, ani ji neloupu, jen ji vydrhnu kartáčkem.
2. V hrnci se silným dnem rozpálím olej a opeču na něm dosklovata cibuli, pak přidám česnek a zeleninu a ještě asi minutu opékám. Sotva lehce zezlátne, zaliju zeleninu osmi hrnečky vody a přidám sůl a čerstvě namletý pepř
3. Zvyku přebírat čočku se asi nezbavím. Kamínek mezi ní sice najdu jen vyjímečně, ale dělávala to tak moje babička, takže není důvod to měnit. Přebranou čočku vsypu k zelenině. Přidám koření a když se voda začne vařit, i zeleninovou kostku. Stáhnu plamen a vařím zhruba hodinu.
4. Polévku ničím nezahušťuji, jen ji částečně rozmixuji tyčovým mixérem, aby ‚zhoustla‘. Teprve pak podle chuti osolím. Polévku nandám do talířů a ozdobím petrželkou. Vedle v misce mám přichystané na másle pečené houstičky.
Tip - Opečené housky někdy nahradím slaninou. Na tenko nakrájenou ji vysmahnu v troubě a nadrobím.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj