Představíme vám velikonoční týden, jenž nezapomíná na tradice, ale přináší také nové nápady do kuchyně, které prostě musíte vyzkoušet.

 

MODRÉ NEBO ŽLUTÉ PONDĚLÍ

Studentům a dětem začínalo volno a v domácnostech se rozjížděl velký jarní úklid.

 

ŠEDIVÉ ÚTERÝ

I druhý den týdne se pilně smýčilo. Umývala se okna, uklízela zahrádka a musely se vymést pavučiny ze všech koutů. Na velké vyvařování neměl nikdo ani pomyšlení, protože se stále držel půst.

 

ŠKAREDÁ STŘEDA

Připomíná se škaredý skutek, kdy Jidáš zradil Ježíše Krista. Podle lidové tradice si upečte medové jidášky z kynutého těsta. Splétají se, aby připomínaly provaz, na kterém Jidáš ukončil svůj život.

 

ZELENÝ ČTVRTEK

Tento den si dejte zelený pokrm, abyste si pojistili zdraví na celý rok. Může to být jemná špenátová polévka nebo klasická velikonoční nádivka, do které se přidávají jarní byliny.

 

VELKÝ PÁTEK

Den ticha a přísného půstu. Věřilo se, že tento den se dějí zázraky a otevírají poklady. Veškeré domácí práce jsou zapovězeny, rodina se pouze má omýt studenou vodou ze studny pro dobré zdraví.

 

BÍLÁ SOBOTA

Vše se chystalo na Boží hod. Ještě před východem slunce bylo potřeba uklidit a vybílit stavení. Pekly se mazance a beránci, zdobila se vajíčka a pletly pomlázky.

 

VELIKONOČNÍ NEDĚLE

Končí půst a je potřeba to řádně oslavit pečínkou. Vyzkoušejte třeba recept na křepelku s brusinkovou omáčkou a šťouchanými brambory nebo citronové baby kuře s jarními bylinkami. Pokud byste rádi připravili něco slavnostnější než drůbež, upečte sváteční bylinkovou vepřovou pečeni.

 

VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ

Přišel čas na pomlázku. Stejně jako dnes se od rána chodilo na koledu a vyšlehat děvčata proutím, aby byla svěží a zdravá. Považovalo se to za čest, a pokud na nějaké stavení chasníci zapomněli, bylo to nedobré znamení. Rozdávala se zdobená vajíčka i štamprle něčeho ostřejšího.