Celou sezonu nabíraly síly, rostly, šťavnatěly a barvily se, aby si na podzim právem zasloužily místo ve vaší kuchyni. A že v ní jablka a hrušky opravdu užijete. Nejen že dobře chutnají samotné, skvěle se hodí také do salátů, k masu či do koláčů. Jsou také ideální pro výrobu čerstvého domácího moštu. Ne nadarmo se odpradávna říká, že jedno jablko denně oddálí doktora. Tyto plody obsahují až třicet minerálních látek důležitých pro stavbu kostí. Díky vysokému obsahu vlákniny se fruktóza rozkládá pomaleji a tím příznivě reguluje hladinu cukru v krvi a enzymy podporují vaše trávení. Jablka i hrušky jsou bohatým zdrojem řady vitamínů, mají vysoký podíl vody. Jejich konzumace snižuje riziko srdečních chorob a podporuje vylučování toxinů z těla. Chuťově jsou jablka i hrušky velmi rozmanité. Vybírat tak můžete od sladkých přes jemně navinulé až po výrazně kyselé plody.

VÍTE, ŽE…

  • Jablka i hrušky bychom měli jíst neloupané, protože právě ve slupce se nachází nejvíce zdraví prospěšných látek. Konkrétně mluvíme o fosforu, draslíku, hořčíku, vápníku, vitamínu C, železu, karotenu, vláknině a nenasycených mastných kyselinách.
  • V jablku je až 30 minerálních látek.
  • Energetická hodnota není více než 240 kJ.
  • Jablko obsahuje až 80 % vody.
  • Hruška je bohatým zdrojem vitamínu B.
  • Konzumace hrušek podporuje koncentraci a pomáhá při žaludečních potížích.

 

galaJABLKO GALA

Středně velké plody se řadí mezi nejčastěji pěstované odrůdy. Vynikají křupavou, šťavnatou dužinou a jemnou vůní.

 

 

 

red princeJABLKO RED PRINCE

Dočervena zbarvené plody s tenkou slupkou krémové barvy a šťavnaté sladké chuti. Hodí se převážně k přímé konzumaci.

 

 

 

golden_deliciousJABLKO GOLDEN DELICIOUS

Zelená až zlatožlutá slupka ukrývá pevnou dužinu a ovocnou, jemně kyselou chuť. Plody bývají středně velké.

 

 

 

red deliciousRED DELICIOUS

Temně rudé plody mají podlouhlý tvar s typickými hrbolky naproti stopce. Jsou pevné, chutnají sladce a velmi dobře se skladují.

 

 

 

 

conferenceHRUŠKA CONFERENCE

Středně velké až velké plody lahvovitého tvaru mají hladkou slupku a nažloutlou dužinu se sladkou chutí.

 

 

 

grannyJABLKO GRANNY SMITH

Intenzivně zelené plody se vyznačují kyselou chutí a obsahují nejméně kalorií. Jsou také vhodné pro diabetiky. Bílá dužina bývá pevná a středně šťavnatá.

 

 

 

pink ladyJABLKO PINK LADY

Velmi sladké plody vyžadují při zrání spoustu slunce, proto jsou pěstovány pouze v teplejších krajinách, jako je Francie nebo Itálie.

 

 

 

jonagoldJABLKO JONAGOLD

Mramorované plody kombinující zlatožlutou a světle červenou barvu jsou křupavé a mívají sladkou až kyselou chuť.

 

 

 

braeburnJABLKO BRAEBURN

Lehce mramorované plody jsou odolné proti otlačení. Dužina je středně šťavnatá, chuť navinule sladká.

 

 

 

golden volneJABLKO GOLDEN VOLNÉ

Jablko se pyšní pevnou dužinou a osvěžující, kyselou chutí. Při vyšší zralosti přechází charakteristická zelená slupka do žlutých odstínů.